Гневът на Франция и Европа заради сделката, която САЩ, Австралия и Великобритания наскоро обявиха, може да има последици за Близкия изток. Франция заяви, че е отзовала посланици от САЩ и Великобритания след обявяването на сделката, пише "Йерусалим пост".

Новата сделка AUKUS включва Австралия, която получава технология за ядрени подводници. Тълкува се като начин за укрепване на Австралия, ключов съюзник на САЩ и Великобритания срещу Китай. Изглежда обаче, че това засяга френско-австралийската сделка и бе обявено без каквото и да е френско или европейско участие.

Пактът също така се основава на съществуващата мрежа "Пет очи", която включва държави, свързани с исторически връзки с Великобритания. Канада и Нова Зеландия, които са част от "Пет очи", не участват в АУКУС.

Договорът САЩ-Британия-Австралия е катастрофа за ЕС

Договорът САЩ-Британия-Австралия е катастрофа за ЕС

Европа се събужда в нов геополитически свят, кулминация на провали и наивност на най-високо ниво за политиката на САЩ

Защо това има значение за Израел и Близкия изток - САЩ, Великобритания и Австралия често работят в тясно сътрудничество по политиките в региона. Великобритания бе ключов съюзник на САЩ във войните в Ирак и Афганистан. Австралия и САЩ оказват дълбока подкрепа на Израел през годините, а настоящият британски лидер е близък с Израел.

Франция също е важен играч в региона, но политиките й понякога се разминават с ролята на САЩ. Например Франция има интереси в Ливан, които не винаги са същите като САЩ. Франция показа гъвкавост по отношение на преговорите с Хизбула.

Освен това Франция присъства на неотдавнашна среща в Багдад, където присъстваха Турция, Иран и други ключови държави. САЩ и Великобритания не дойдоха на срещата.

Това показва, че Франция иска да играе по-силна роля в Близкия изток, в същото време САЩ и Великобритания може да променят политиките си.

САЩ искат да се концентрират върху належащи съперници като Китай. Това означава големи инвестиции във военноморските сили. Това също означава, че САЩ намаляват интересите си за борба с тероризма в Близкия изток, след като напуснаха Афганистан.

Китай насочва междуконтинентални ядрени ракети към Австралия

Китай насочва междуконтинентални ядрени ракети към Австралия

Пекин: Искат ядрени подводници - стават цел за ядрен удар

Очертават се големи въпроси относно ангажимента на САЩ към Източна Сирия и Ирак.

За Израел това е важно, защото Израел се сблъсква с ирански заплахи на места като Сирия и ирански прокси заплахи, които включват Хизбула и също подкрепяни от Техеран групи в Йемен и Ирак.

Тези групи вече разполагат с усъвършенствана иранска безпилотна технология. Промяната в европейските и френските отношения със САЩ и Великобритания в региона може да има последици за Израел, ако тези държави изглеждат по-незаинтересовани в отношенията с Иран и неговите милиции.

Това също има последици за преговорите по ядрената сделка на Иран.

За Израел е важно да е наясно с плаващите пясъци, за да анализира къде могат да бъдат следващите ходове.

Иран до месец щял да има способности за създаване на ядрена бойна глава

Иран до месец щял да има способности за създаване на ядрена бойна глава

Натрупал достатъчно количество обогатен уран