Либийските спецслужби задържаха двама руснаци по подозрение, че се опитват да влияят на предстоящите избори в страната, предаде агенция Bloomberg с позоваване на документи, с които разполага.

Цитира се писмо на прокуратурата, подчинена на Триполи - международно признатите власти на страната. В него се казва, че руснаците са се опитвали да организират среща с участието на Сейф ал Ислам - сина на бившия либийски диктатор Моамар Кадафи и вероятен кандидат за президент на Либия.

По думите на източник на Bloomberg, руснаците два пъти са се срещали със Сейф ал Ислам през периода между март и май. Задържаните са признали, че са участвали в кампания за оказване на влияние върху изборите в Мадагаскар.

В писмото на прокуратурата се съобщава, че в компютрите и флаш картите, конфискувани от руснаците, са намерени данни, показващи, че те са замесени в кампании по манипулиране на изборите в редица африкански страни.

Наред с двамата руснаци са задържани и трима либийци, включително син на бивш външен министър от правителството на Кадафи.

Bloomberg не посочва имената на руснаците, но според руския "Фонд за защита на националните ценности" става дума за неговия служител Максим Шугалей и преводача му. От фонда твърдят, че Шугалей е ръководел в Либия "изследователска група", която се занимавала със социологически проучвания.

Изтекли документи разкриват опити на Русия да упражнява влияние в Африка

Изтекли документи разкриват опити на Русия да упражнява влияние в Африка

За целта изтласква от континента САЩ, Великобритания и Франция

Изданието "Проект" посочва, че Шугалей е политтехнолог, близък до бизнесмена Евгений Пригожин, който от своя страна е известен като човек от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Според публикацията, либийските спецслужби са следили трима руснаци, но единият от тях е успял да напусне страната.

Изданието информира, че свързани с Пригожин политтехнолози работят най-малко в 20 страни, за да осигуряват победи на желаните от Москва кандидати.

Частната армия „Вагнер“  се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Частната армия „Вагнер“ се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Соченият като неин собственик Евгений Пригожин е участвал…