Македонски съд осъди седем души за опит за убийство на депутат по време на "инвазията" в парламента през миналата година, информира АП.

Припомняме, до сблъсъците в парламента се стигна след избирането на етнически албанец за председател на законодателния орган. Талат Джафери беше избран с гласовете на социалдемократите и албанските партии. Това беше първата стъпка на новото правителство на социалдемократите. При боя пострадаха десетки депутати, включително и Зоран Заев, който в момента оглавява македонското правителство.

Сблъсъци в македонския парламент
Обновена

Сблъсъци в македонския парламент

След избора на албанец за председател на Народното събрание

Съдът в Скопие наложи присъда на обвиняемите от 10 до 13,5 г. затвор. Адвокатите на осъдените планират да обжалват.

Зиадин Села, лидер на Алианс за албанците, беше жестоко пребит от протестиращите по време на нахлуването в парламента през 2017 г. Села остана в безсъзнание в продължение на 10 дни. Той получи увреждане на мозъка и загуба на памет. Около 100 души пострадаха при сблъсъците, включително полицаи, депутати и журналисти.

Съдия Славица Андреевска заяви, че обвиняемите умишлено са се опитали да убият Села, издърпвайки го от другите депутати.

Прокурор Дарко Якимовски отбеляза, че Села е останал жив само защото обвиняемите погрешно са помислили, че той е мъртъв.