Президентът на Македония призова парламента да отхвърли споразумението с Гърция за името, което ще позволи на страната да се присъедини към НАТО, информира АП.

Георге Иванов, отявлен критик на сделката, потвърди позицията си в последното ежегодно обръщение пред парламента. Той предупреди, че според сделката Македония ще плати "най-високата цена" със "зачеркването" на националната идентичност.

"Нова Македония": Румен Радев печели политически дивиденти на гърба на Македония

"Нова Македония": Румен Радев печели политически дивиденти на гърба на Македония

Радев, който повежда социалистите срещу ГЕРБ, събира гласоподаватели според македонски анализатори

Депутати от лявата правителствена коалиция на няколко пъти прекъснаха речта на Иванов с освирквания.

Според Иванов, цитиран от македонски медии, кутията на Пандора е отворена и сега всеки има право да отрича това, което е на Македония.

Снимка 397589

Източник: ЕПА

Той коментира и Договора за приятелство между България и Македония.

Със "свободното тълкуване" на договора с България, каза той, Македония е хвърлена в лабиринт, от който е трудно да се излезе, и сега България говори за анекс към договора.

Македония в НАТО до 2 години

Македония в НАТО до 2 години

Това заяви зам. генералният секретар на Алианса Джеймс Апатурай

"Договорът говори за обща история на двете държави и техните народи. Тази обща история се отнася за периода от признаването на Република Македония от Република България, т.е. от 1992 г. Това е истинската историческа рамка на договора, който не е насочен към миналото, а към бъдещето. Вместо това бе позволено свободно тълкуване на договора, поради което Република Македония е поставена в лабиринт, от който трудно се излиза. Сега София говори за анекс към договора", каза македонският президент, цитиран от БНР.

Фолклор, легенди и история се разгръщат от Македония

Фолклор, легенди и история се разгръщат от Македония

Последният издателски проект на "Deja Book"

Той не вижда друг път освен присъединяване към ЕС и НАТО, което Иванов вярва, че ще обедини обществото, но няма да се случи с прилагането на сделката с Гърция.

Македонското правителство коментира речта на президента. Кабинетът обяви, че Иванов не може да спре напредъка на страната към ЕС и НАТО.

С речта си Иванов отново демонстрира, че остава верен на решимостта си да държи разделени гражданите на Македония. Той доказа, че живее в света на конспирациите, се казва в позицията.

През юни Македония и Гърция постигнаха споразумение за прекратяване на дългогодишния спор за името. Според сделката Скопие ще промени името на страната на Северна Македония.

Вторият мандат на Иванов изтича през пролетта на 2019 г.