Израелският външен министър Габи Ашкенази заяви, че Иран засилва трансфера на специални оръжейни системи в Сирия, използвайки я като платформа за операции срещу Израел.

"Иран продължава да увеличава трансфера на специални оръжейни системи към Сирия, предимно ракети, за да използва Сирия като платформа за операции срещу Израел. Ние не приемаме това, трябва да се извърши пълно изтегляне на иранските формирования от Сирия", коментира той в интервю с първия зам.-генерален директор на ТАСС Михаил Гусман.

Ашкенази обясни, че Израел се интересува от стабилна, отговорна и суверенна Сирия, но нещата стоят по различен начин.

"Израел не може и не трябва да допуска иранските сили да присъстват по границата ни със Сирия, дори на разстояние от 80 мили или няколко километра".

"Ще се съгласи ли Русия, нейните врагове да се доближат до източните граници на страната - същото е. Ако в Сирия няма иранци, няма да провеждаме операции. В противен случай ще ги продължим, тъй като иранците са се научили да използват този маршрут, за да се доставят на Сирия усъвършенствани оръжейни системи за техните войски и за Хизбула. Това е неприемливо", обясни той.

"Поддържаме добри отношения с повечето от бившите съветски републики. Опитваме се да намерим взаимна изгода в нашите отношения, общи интереси", каза той. "Мисля, че сега е добър период в отношенията ни с тези страни. Разбира се, ние имат традиционно силни връзки с Русия."

Израел удари позиции в Сирия

Израел удари позиции в Сирия

Системите за противовъздушна отбрана на страната са били активирани

Израел ще обсъди с Русия възможността за организиране на израелско-палестинска среща на върха в Москва. "Чухме за това предложение. Със сигурност ще го обсъдим и ще видим какво ще се случи", каза той.

Ашкенази коментира, че възможността за такава среща зависи от парламентарните избори, които ще се проведат в Палестина през май.

"В крайна сметка проблемът не е да се съберем на едно място - разстоянието между Йерусалим и Рамала е 10 мили. Въпросът е да постигнем напредък. Нашето решение е да започнем да променяме настоящия климат чрез изграждане на доверие. Оттук трябва да започнем", допълва министърът.

Изказвайки се на 26 януари на открития дебат на Съвета за сигурност на ООН по близкоизточното уреждане, руският външен министър Сергей Лавров потвърди предложението за провеждане на среща на лидерите на Палестина и Израел в Москва.

Белият дом "ще презарежда" отношенията с Палестина

Белият дом "ще презарежда" отношенията с Палестина

Новият план на Джо Байдън за Близкия изток е на ранен етап

"Отношенията с Русия са много важни за Израел. Но те не са започнали преди 30 години, те са започнали по-рано - с обща култура и общи традиции. Както знаете, имаме огромна общност от евреи от Русия. Много евреи дойдоха от Русия в Израел в началото на миналия век, за да създадат еврейска държава. И двете страни имат голямо културно влияние една за друга".

По думите му, "има и много важни двустранни отношения. Русия е един от ключовите играчи в нашия регион. Освен това, както знаете, нашата страна също отдава голямо значение и оценява приноса на СССР за победата във Втората световна война. Нашият премиер Бенямин Нетаняху и вашият президент Владимир Путин откриха паметници в Нетания и Йерусалим. Мисля, че се движим в правилната посока".

Ашкенази коментира, че баща му е роден в България, в Пловдив. "Сигурно не знаете, но два пъти е имал късмет: спасен български евреин, а след това Червената армия освобождава България. Това е невероятна история, той винаги ми я е разказвал".

Относно пандемията, "сега ще обсъдим с приятелите си това, което наричаме "зелени паспорти" - сертификати за ваксинация. Можем да се съгласим с министерствата на здравеопазването на двете страни относно критериите за признаване на ваксинацията. Ще ви позволим да дойдете в нашата страна и да се движите свободно, без да спазвате карантина, да пътувате свободно из страната. За нас е важно да определим как ще работи взаимното признаване на сертификатите за ваксинация".

"Причината да не се отваряме в момента е, че все още нямаме отговор как да се справим с нови мутации. Ваксината Pfizer работи добре срещу британския щам, но не е известно дали е толкова ефективна срещу бразилските и други мутации. Искаме да разберем точно, че хората, които идват от Русия, не са донесли нова мутация със себе си. Мисля, че ще отворим след няколко седмици. Вече имаме полет за откриване между Тел Авив и Москва и се надяваме да отворим останалите маршрути възможно най-скоро".

Попитан, като отличен войник, смел генерал, един от най-добрите генерали в Израел, отскоро дипломат и външен министър, в коя област се чувствате най-комфортно, Ашкенази обясни, че "преди всичко бих искал да кажа, че съм много благодарен за възможността да правя това, което съм правил. Баща ми е роден в България, той е оцелял от Холокоста, майка ми е родена в Алепо. Те дойдоха в тази страна, като по този начин ми дадоха тази свобода. Затова се чувствам благодарен за възможността да бъда това, което съм, да бъда част от тази страна".

"Чувствах се чудесно в армията, но след 40 години, след като свърших много работа, мисля, че е достатъчно. Политиката не е мания, а избор. Ако мога да помогна на моята страна да се движи в правилната посока, защото все още оставам войник на тази държава, въпреки че не нося униформа, това е мое задължение".

Гърция признава "Спутник V" и очаква руските туристи

Гърция признава "Спутник V" и очаква руските туристи

Мицотакис приветства сертификатите за пътуване на ЕС - "Европа върви напред с нашето предложение"