Федерален затвор в американския щат Индиана извърши първата екзекуция на федерално ниво за последните 17 г., след като петима срещу четирима съдии във Върховния съд позволиха да се пристъпи към изпълнение на смъртното наказание, информира NBC News.

Даниел Люис Лий от Оклахома е екзекутиран със смъртоносна инжекция рано тази сутрин във федералния затвор в град Тера Хоут, Индиана. Лий трябваше да бъде екзекутиран със смъртоносна доза пентобарбитал в 16,00 часа в понеделник, но решение на федерален съдия временно спря изпълнението на наказанието.

Часове по-късно Върховният съд разреши на властите да извършат екзекуцията.

Подготвят първа екзекуция на федерално ниво в САЩ от 2003 г.

Подготвят първа екзекуция на федерално ниво в САЩ от 2003 г.

Даниел Люис Лий от Оклахома ще бъде екзекутиран със смъртоносна инжекция в 16,00 часа днес

През 1996 г. Лий и други четирима, които са били членове на организация на бели супремасисти, убиха Уилям Мюлър, продавач на оръжия, съпругата му Нанси и 8-годишната им дъщеря Сара. Екзекуцията първо беше спряна в петък, тъй като роднините на жертвите можеха и да не присъстват заради пандемията от коронавирус.

Още две екзекуции са планирани тази седмица в сряда и петък, а друга екзекуция е планирана за август.

Екзекуциите на федерално ниво са редки и правителството е екзекутирало само трима, без Лий, от възстановяването на смъртното наказание на федерално ниво през 1988 г.