От американската фармацевтична компания Pfizer и германските им партньори BioNTech съобщиха, че са предоставили нови данни на американския здравен регулатор, които показват стабилността на тяхната ваксина срещу коронавируса при температури, които обикновено са отчитани във фармацевтични охладители и хладилници, информира "Ройтерс".

85% ефективност след първата доза от Pfizer

85% ефективност след първата доза от Pfizer

Проучването е на израелски учени

Ако компаниите получат одобрение от регулатора, това ще е голямо логистично облекчение, тъй като в момента ваксината трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий при по-дълги периоди, което е огромно предизвикателство за по-бедните държави, които не притежават подобна инфраструктура за поддържане на изключително ниски температури.

В момента изискването е ваксината да се съхранява при температура между -80 и -60 градуса по Целзий, за което се изисква специални контейнери.

Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna осигуряват по-малка защита срещу мутацията от ЮАР

Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna осигуряват по-малка защита срещу мутацията от ЮАР

Ваксината осигурява по-малко неутрализиращи антитела

Компаниите обаче съобщиха, че са предоставили нова информация на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, която подкрепя предложение за актуализиране на настоящата информация, което ще позволи дозите да се съхраняват при температура от -25 до -15 градуса по Целзий за две седмици като алтернатива на съхраняването в хладилници с ултраниска температура.