Върховният съд на Израел нареди на службата за вътрешна сигурност "Шин Бет" да спре следенето на телефони в борбата с коронавируса, докато не бъде изготвено съответното законодателство, информира "Ройтерс".

Съдът се мотивира с това, че следенето на телефоните представлява голяма опасност и заплаха за личните данни.

Хиляди израелци на протест срещу правителството

Хиляди израелци на протест срещу правителството

След споразумението между Нетаняху и Ганц

Заобикаляйки парламента през март, кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху одобри извънредни регулации, които позволяват на "Шин Бет" да използва мобилни данни за проследяване на движението на хора, заразени с коронавирус.

Технологията, която предимно се използва в борбата с тероризма, позволява на Министерството на здравеопазването да използва събраните данни, за да предупреждава хората.

Израел следи с дронове спазва ли се карантината

Израел следи с дронове спазва ли се карантината

Следят се и телефоните

Приемайки петиции от израелски правозащитни организации, Върховният съд на еврейската държава постанови, че правителството трябва да започне да подготвя законодателство до 30 април и да завърши процеса за няколко седмици, ако иска да продължи да следи телефоните на хората с цел спиране разпространението на вируса.

Според съда действията на правителството за следене на хора, които не представляват заплаха, без тяхното съгласие, създава големи трудности и е уместно да се потърси алтернатива, която отговаря на принципите за защита на личните данни и личното пространство.

Израел бори коронавируса с антитерористични мерки

Израел бори коронавируса с антитерористични мерки

Съдебният процес за корупция срещу Бенямин Нетаняху ще бъде отложен с два месеца

Позовавайки се на медийната свобода, съдът също постанови, че следенето на журналисти, които са заразени с коронавирус, може да става само с тяхното съгласие. Ако те откажат, членове на медиите могат да потърсят заповед срещу тази практика, за да защитят източниците си.

Асоциацията за граждански права в Израел, една от групите, обърнали се към съда, приветства решението като победа.

В Израел има повече от 15 000 случая на коронавирус и 201 починали.