Върховният съд в Лондон замрази активите на Ружа Игнатова. Заповедта е част от групов иск, заведен от повече от 400 инвеститори, които са били измамени от фалшивата криптовалута OneCoin, и не позволява активите на Игнатова да бъдат продадени или преместени, предаде BBC.

Заповедта за замразяване не е насочена само към сънародничката ни, но и към още седем души и четири компании, за които се смята, че са били свързани с OneCoin под някаква форма.

Санкциите включват съоснователя на OneCoin, Себастиан Грийнууд, който е в американски затвор и излежава 20-годишна присъда за участието си в измамата, както и британските бизнесмени Кристофър Хамилтън и Робърт Макдоналд, които се явиха в съда в Лондон, две компании от британския острво Гърнзи, които са били използвани от Ружа Игнатова за закупуване на пентхаус в Кенсингтън за 13,5 милиона паунда и апартамент за 1,9 милиона паунда в същата сграда, които нейните бодигардове да използват.

Организаторите на OneCoin също са обект на замразяване. Въпреки че, подобно на инвеститорите, те може да са претърпели загуби, когато OneCoin се срина и Игнатова избяга. Твърди се, че те са направили значителни суми чрез набиране на повече инвеститори. Организаторите са: Кари Уолрос, Мухамад Зафар, Мойнул Ислам и Монирул Ислам.

Досега опитите на инвеститорите във фалшивата криптовалута да получат компенсации са неуспешни. Според BBC само инвеститорите от Обединено кралство са загубили над 100 милиона паунда.

По думите на представител на адвокатската кантора, която представлява пострадалите, искът в момента остава отворен, така че ищците все още могат да се присъединят. Само тези инвеститори, които се подпишат в иска, ще могат да си възстановят загубите, уточни адвокатът.

Припомняме, че Ружа Игнатова изчезна през 2017 година, като открадна почти 5 милиарда долара от създадената от нея фалшива криптовалута OneCoin. Тя е в списъка на десетте най-издирвани от ФБР. На 26 юни се състоя среща между главния прокурор Борислав Сарафов и американския посланик у нас Кенет Мартен, като тогава Мартен обяви, че САЩ дава нагарада от 5 милиона щатски долара за залавянето на Ружа Игнатова.

С нова самоличност след пластични операции: Издирват Ружа Игнатова и в Атина

С нова самоличност след пластични операции: Издирват Ружа Игнатова и в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда