Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана с най-малко 52 млрд. лири в отговор на руската инвазия в Украйнa. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс,цитиран от ДПА.

В първото си интервю, след като Лиз Тръст встъпи в длъжност като премиер на страната, Уолъс потвърди, че новият министър-председател се придържа към обещанието от кампанията си за увеличаване на разходите за отбрана до 3% от БВП.

По негови думи военният потенциал "всъщност ще нарасне" вследствие на увеличението на разходите, което идва след десетилетия на борба срещу орязването на средства и на съвместяване на икономиите с придобиване на съвременно въоръжение.

Великобритания увеличава разходите си за отбрана

Великобритания увеличава разходите си за отбрана

В момента Обединеното кралство харчи около 2% от БВП за отбрана

Уолъс отбеляза, че обещаните средства се равняват на достигане на годишен отбранителен бюджет от близо 100 млрд. британски лири до 2030 г. Това е увеличение с 52 млрд. британски паунда спрямо настоящите разходи, което министърът определи като "значително".

Той похвали Тръс за увеличаването на средствата за отбрана и отправи критики към бившия министър на финансите Риши Сунак и финансовото министерство. Нещата бяха стигнали до степен министерството на Сунак дори да определя числеността на въоръжените сили, възропта Уолъс.

Моето министерство толкова свикна през последните 30-40 години с борбата срещу орязването на средства и със съчетаването на орязването им с придобиване на съвременно въоръжение, че сега ще трябва да свикне с напълно нова ситуация, при която ще увеличаваме военния си потенциал, вместо да го намаляваме, изтъкна още той.

Бен Уолъс запази поста си на министър на отбраната, след като подкрепи Лиз Тръс в надпреварата за лидер на Консервативната партия - позиция, която той зае, след като Сунак не изпълни исканията му в съответствие с Годишния доклад за състоянието на отбраната и сигурността от 2021 г.