Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит през януари, съобщава "Гардиън", позовавайки се на работния график, обявен от лидера на Камарата на общините Андреа Лийдсъм.

В плана не е предвиден вот през следващата седмица, което означава, че няма да се проведе до януари, защото коледната ваканция започва след една седмица.

Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит
Обновена

Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит

Критиците ѝ я обвиниха, че правителството е в "хаос"

Но говорител на британското правителство обяви, че гласуването все още може да се проведе през следващата седмица. Представителят поясни, че това ще зависи от напредъка на преговорите между Мей и ЕС.

Гласуването най-вероятно ще се проведе между 7 и 21 януари. Мей обеща вотът да бъде организиран до 21 януари, а коледната и новогодишна ваканция приключва на 7 януари.

Междувременно 27-те страни членки на ЕС изготвиха декларация с 6 параграфа, която има за цел да успокои безпокойството относно предпазния механизъм за Ирландия и улесняване прокарването на споразумението за Брекзит в британския парламент, информира АФП.

Според европейски дипломати лидерите няма да позволят предпазният механизъм или самото споразумение, което беше договорено в края на миналия месец да бъдат предоговаряни на този етап.

Но в декларацията, която може да бъде публикувана по време на започващата днес двудневна среща на върха на ЕС, ще пише, че предпазният механизъм за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия ще се използва само за кратък период и ако е крайно необходимо.

Допълва се, че ЕС ще проучи дали са необходими допълнителни уверения, но те няма да променят или да противоречат на сделката.

Това няма да бъде правно обвързващо обещание, за което британските евроскептици настояват. Те искат мярката да не принуждава Великобритания да остава в митническия съюз безсрочно.

Европейски източник поясни, че няма нищо ново в това и няма крайна дата за прекратяване на механизма.

Това обаче може да бъде публикувано през януари.

В същото време германският парламент гласува резолюция, с която се обявява против предоговаряне на споразумението за Брекзит.