Великобритания, САЩ и Израел помагат на Колумбия в опазването сигурността на президента Иван Дуке. 

Трите държави съвместно участват в охраната на държавния глава. 

Това са съобщили източници от силите за сигурност на Израел, цитирани от "Ройтерс" и израелски медии. 

Повече информация на този етап не се дава. 

Припомняме, че колумбийските власти разследват възможен заговор за убийството на Дуке.

В изявление на външно министерство на Колумбия се посочва, че наскоро са задържани трима венецуелци, които са били тежко въоръжени.

Външният министър Карлос Трухильо заяви във видеообръщение, че според данни на разузнаването съществуват реални планове за нападение срещу президента Дуке, встъпил в длъжност през август.

По данни, получени от полицията и армията, на 21 декември двама венецуелци са били заловени на автобус в Северна Колумбия, носещи дълги оръжия с калибър 5,56 мм, каквито се използват в армията. Няколко дни по-късно е бил арестуван и трети въоръжен венецуелец.

Колумбия разследва заговор за покушение срещу Дуке

Колумбия разследва заговор за покушение срещу Дуке

Задържани са трима венецуелци

Сигурността на колумбийския президент, отправящ остри критики срещу венецуелския си колега Николас Мадуро, е подсилена с помощта на САЩ, Великобритания и Израел, посочва Ройтерс.

Вчера властите във Венецуела предложиха обаче помощта си за разследванена подготовката за покушение срещу колумбийския президент.

Външният министър на Венецуела Хорхе Ареас написа в Twitter, че от момента на изявлението за готвено покушение те се опитват да се свържат с колегите в Колумбия. Ареас заявява, че подготвят официално искане за информация за задържаните на територията на Колумбия венецуелски граждани.

Припомняме, в началото на август месец при встъпване в длъжност на президента на Венецуела Николас Мадуро в Каракас бе извършен опит за покушение срещу него, като бяха използвани дронове. Мадуро обвини за покушението крайно десни сили във Венецуела, подкрепяни от Колумбия и дори САЩ. Тогава Министерството на външните работи на Колумбия определи обвиненията като абсурдни.