Всички на възраст над 50 г. и тези от рисковите групи във Великобритания са получили първата доза от ваксина срещу коронавируса, съобщават от британското правителство, предаде Би Би Си.

Това означава, че е постигната заложената от правителството цел да бъде предложена първа доза от ваксина на първите 9 приоритетни групи до 15 април.

Великобритания празнува, отваря пъбове и магазини след месеци на блокада

Великобритания празнува, отваря пъбове и магазини след месеци на блокада

Някои бирарии и салони отвориха от полунощ

Властите обявиха, че са на път да предложат първата доза на всички пълнолетни до края на юли, като тези на възраст над 40 г. се очаква да бъдат следващите в Англия.

Повече от 32 милиона британци са получили първата доза от ваксина. И в събота бе регистриран рекорд - 474 230 втори дози са поставени. Над 7,6 милиона души са напълно ваксинирани.

В Северна Ирландия в групата между 50 и 60 г. вече са помолени да си направят час за ваксинация.

Отделно Англия се присъедини към Уелс и Шотландия в поставянето на първите дози от ваксината на Moderna.

На всички под 30 г. на Острова ще им бъде предоставена различна ваксина от тази на AstraZeneca заради случаи на тромбози.

Заговориха за разпадане на Великобритания

Заговориха за разпадане на Великобритания

Заключението му е, че 300-годишният съюз е пред голяма опасност

В тези приоритетни групи влизат всички на възраст над 50 г., над 16 г. с придружаващи заболявания, здравният персонал в домове за възрастни хора и други социални работници. Покрити са 99% от тези с по-висок риск от смърт вследствие заразяване с коронавирус.

Сега ваксинацията ще се фокусира върху възрастовата група от 40 до 49 г. Следващата програма от ваксиниране на британците под 50 г. се очаква да започне следващата седмица.

В понеделник Великобритания регистрира 3568 нови случая на коронавирус и 13 починали.