Петима полицаи са убити, а шестима са ранени при престрелка по време на протест срещу упражняваното от силите на реда насилие в Далас, Тексас, в четвъртък вечерта, обобщават трагедията световните агенции.

Петима полицаи загинаха при протести в Далас
Обновена

Петима полицаи загинаха при протести в Далас

На протест срещу полицейското насилие над афроамериканци

Някои от пострадалите полицаи са в критично състояние.  Кметът на Далас Майк Роулингс пък заяви, че 12 полицаи са простреляни и 2 цивилни, петима полицаи са загинали.

Бе оповестено, че полицията преговаря с въоръжен мъж на втория етаж на паркинг в близост до El Centro College в продължение на няколко часа. Но местни медии като Dallas Morning News и източници от правораздавателните органи съобщиха, че нападателят е „ликвидиран”. Ройтерс и ДПА пък съобщават, позовавайки се на местни медии, че заподозряният се е застрелял. Роулингс потвърди, че четвъртият заподозрян е убит. 

Преди това заподозряният стреляше по полицията и твърдеше, че е разположил бомби в града. Провежда се мащабна операция по претърсване на Далас за взривни устройства.

Обама определи като „брутална” атаката срещу полицията в Далас

Обама определи като „брутална” атаката срещу полицията в Далас

Според него по никакъв начин не може да бъде оправдана

До момента са задържани трима заподозрени: жена, която е спряла в близост до гаража, където се намира паркингът, а също така две жени, които са били в черен „Мерцедес”.

Шефът на полицията Дейвид Браун заяви, че полицията вярва, че четирима души са замесени в нападението, но той не може да каже към момента какви са мотивите за атаката. Браун добави, че задържаните не сътрудничат на властите. Чакаме заподозрените да се пречупят, изтъкна той.

Един цивилен е пострадал – Шетамия Тейлър, която е участвала на протеста със синовете си. Тя е простреляна в крака.

Марк Хюс, чиято снимка с дълга пушка се разпространяваше в полицията, е освободен, след като се е предал на властите. Той не е свързан с атаките.

За първи път от 11 септември 2001 година в рамките на един ден са убити толкова много полицаи.

Според Браун нападателите са открили огън от засада по служителите на реда. „Някои са застреляни в гърба. Извършва се претърсване за бомба в района”, допълни той.

До тази ситуация се стигна, след като стрелци открили огън по време на протести и престрелка с полицията, каза Браун.

По-късно Макс Герон от полицията в Далас, съобщи, че не са открити експлозиви при две претърсвания.

Участници в проявата споделят в социалните мрежи, че изстрелите са били чути към края й. Протестът е бил мирен, твърдят те. 

Видео, разпространено в "Туитър", показва панически бягащи хора след стрелбата. Според някои съобщения, изстрелите са били "многобройни", като се твърди дори за 50.   

Припомняме, че след последните убийства на чернокожи от полицаи отново се стигна до протести и демонстрации срещу проявите на расизъм от органите на реда в страната. 

Протести срещу полицията в САЩ след поредното убийство на чернокож

Протести срещу полицията в САЩ след поредното убийство на чернокож

Приятелката на убития Филандо Кастил

Демонстрацията в Далас е била поредната под надслов "Black lives matter". 

Президентът Барак Обама също коментира темата, като заяви, че това вече не са изолирани случаи, а огромен проблем. 

През последните месеци полицията беше поставена под напрежение след редица инциденти, свързани с убити чернокожи от силите на реда.

През 2015 година американската полиция е убила 1 152 души. 30% от жертвите са чернокожи.