Внезапно почина заместник-главният лекар на болницата в руския Омск, където първоначално беше лекуван опозиционният лидер Алексей Навални след отравянето с вещество от групата на "новичок".

Става дума за 55-годишния Сергей Максимишин, съобщава изданието Каспаров.ru.

Съобщение за смъртта на лекаря е публикувано на сайта на Болницата за спешна медицинска помощ №1, в която той работеше.

"С прискърбие съобщаваме, че на 56-ата година от живота си скоропостижно ни напусна заместник- главният лекар по анестезиология и реанимация на БСМП №1, асистент в Омския държавен медицински университет, кандидат на медицинските науки Сергей Валентинович Максимишин", се казва в съобщението.

Не се уточнява каква е причината за внезапната му смърт. Той е започнал работа в болницата през 1992 г. Ръководил е създаването на методики за лечение на пациенти с остри нарушения на кръвообращението на мозъка.

Припомняме, през август 2020 в лечебното заведение беше приет Алексей Навални, в тежко състояние. Първоначалната информация беше, че става дума за отравяне, но след това от болницата отрекоха и заявиха, че става дума за нарушена обмяна на веществата.

Тогавашният шеф на болницата Александър Мураховский, който обяви пред медиите версията за нарушената обмяна при Навални, не допускаше близките му при него и отказа да разреши отпътуването му за лечение в Германия. Опозиционерът беше прехвърлен в германската клиника едва след като съпругата му Юлия сезира Европейския съд за правата на човека.

Хванаха в плагиатство болничния шеф, който не пускаше Навални в Германия

Хванаха в плагиатство болничния шеф, който не пускаше Навални в Германия

Твърдеше, че Навални не е отровен...

По-късно Мураховский беше повишен до здравен министър на Омска област. В края на миналата година организацията "Диссернет" го уличи в плагиатство - в дисертацията му са открити заемки от труд на новосибирската лекарка Елена Тоцкая от 2008 г.

Отравянето с "новичок" на Навални беше потвърдено от германски, френски, швейцарски и шведски специалисти. Становището на Организацията за забрана на химическите оръжия е, че той е бил отровен именно нервно-паралитично вещество от групата на "новичок".