Случайни минувачи са намерили тялото на внука на Сталин на улицата в Москва, съобщи ТАСС. Евгений Джугашвили е починал на 80-годишна възраст.

Той е бил гражданин и на Русия, и на Грузия. Живеел и в Москва, и в Тбилиси.

По сведения на столичната служба за спешна помощ Джугашвили е починал на улица близо до московския си дом.

Намерили го в безсъзнание минувачи, които повикали помощ. Пристигналите на мястото парамедици обаче не могли да го спасят. Все още не се съобщават възможните причини за смъртта.

Новосибирск посреща 9 май с билбордове със Сталин

Новосибирск посреща 9 май с билбордове със Сталин

"Яблоко" поискаха от кмета да ги свали

Само ден по-рано - на 21 декември, в руската столица почитатели на дядо му отбелязаха годишнина от рождението на Сталин - 18 декември 1878 г. Те полагаха цветя пред гроба му край стената на Кремъл.

Евгений Джугашвили е роден на 10 януари 1936 г. в Урюпинск в семейството на по-големия син на Сталин - Яков Джугашвили и Олга Голишева. Учи в Калининското суворовско училище и Военновъздушната инженерна академия "Жуковски".

Работи в конструкторското бюро "Корольов", участва в подготовката и изстрелването на космически кораби от космодрума Байконур, в това число на кораба на Юрий Гагарин.

По-късно се занимава с военна история, става професор и преподава във военни академии 25 години. На 55 години се пенсионира с чин полковник.

Повече от половината руснаци определят Сталин за "мъдър вожд"

Повече от половината руснаци определят Сталин за "мъдър вожд"

Направил СССР мощна и просперираща държава

След 1991 г. е част от руската и грузинската политика и е активист на комунистическото движение. Завежда съдебни дела срещу различни медии, защитавайки честта на дядо си. През 2015 г. пише книга със спомени "Моят дядо - Сталин. Той е светец!"

Бащата на Евгений - Яков Джугашвили, е най-големият син на Сталин. През 1941 година той е пленен, а през април 1943 г. - убит в концлагера Заксенхаузен.