Повече от половината от руснаците смятат, че съветският тиранин Йосиф Сталин е бил мъдър вожд.
Това показва ново социологическо проучване на независимия център "Левада", цитирано от "Франс прес".

„Левада” е установила, че 57% от руснаците заявяват, че изцяло или общо взето са съгласни, че Сталин е бил "мъдър вожд, който е направил СССР мощна и просперираща държава".   

Според "Левада" тези данни са на "максималното ниво" за нейните проучвания, нараствайки с 10% в сравнение с преди четири години.

Социолозите също така са установили, че 71% от руснаците са се съгласили, че „каквито и грешки или грехове да се приписват на Сталин, най-важното нещо е, че той ръководеше нашия народ към победата във Втората световна война”.

Това е увеличение с 11% от 2012 г., като „Левада” свързва нарастването на положителните чувства относно ролята на Сталин през Втората световна война с настоящото участие на Русия във въоръжен конфликт.

„По наше мнение, негативизмът към Сталин спада в периоди на въоръжени конфликти с участието на Русия, когато историческата памет относно „врагове”, победа и военни въпроси става по-жива”, изтъкват анализаторите от „Левада”.

Цитира се периода от 2008-2009 г., когато Русия беше в конфликт с Грузия и „събитията в Източна Украйна”, въпреки че Русия официално отрича, че се бие заедно със сепаратистите в Украйна.

Запитани дали са съгласни с възгледа, че Сталин е бил „брутален тиранин”, който е убил милиони, 62% са отговори с „да”, докато 23% не са били съгласни. Числата са се променили малко от 2008 г., когато са били съответно 68 и 19 процента.  

Противоречието отразява противоречивата политика по времето на управлението на Сталин и неговото наследство, изтъква Ян Рачинский, един от основателите на правозащитна организация, която хроникира чистките на съветския вожд и работи за почитане на жертвите.

„От една страна, властите възпоменават жертвите на репресиите на Сталин, от друга страна, те му издигат паметници”, коментира Рачинский.

В проучването са взели участие 1600 души, като е било проведено между 11 и 14 март в 48 различни региона в Русия.