Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че рискът от нов опит за преврат не е изчезнал, но поясни, че правителството и останалите институции контролират ситуацията, цитиран от Ройтерс.

Една седмица след опита за военен преврат, при който загинаха 246 души, Йълдъръм също призова турците да останат спокойни. По думите му животът се върна към нормалния си ритъм, допълвайки, че няма място за доволство.

„Опасността все още не е преминала, но нашите граждани не трябва да се страхуват”, каза той пред репортери, допълвайки, че турските институции са ръководени от върховенството на закона, а не от желание за мъст.

Повече от 50 хиляди души са задържани, уволнени или временно отстранени. Повече от 1 500 декани и ректори са призовани да подадат оставка, а 21 хиляди учители останаха без сертификати за преподаване, други 15 хиляди от образователното министерство също са оставени без работа. 8 хиляди полицаи, 1500 служители на финансовото министерство и 250 служители от кабинета на премиера са отстранени от длъжност.

Всички те са заподозрени за връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван от Ердоган като „мозъка” на неуспешния пуч. Турция настоява САЩ да екстрадират Гюлен.