Австрийският писател Петер Хандке, получил тазгодишната Нобелова награда за литература, бе поздравен от сръбския президент Александър Вучич, предаде Анадолската агенция. 

Вучич също така покани Хандке да посети Сърбия, като го нарече "голям приятел на сърбите".

"Моля, приемете най-искрените ми поздравления. Като лауреат на Нобелова награда вие сте вписан сред безсмъртните. Тази награда е не само за Вашето изключително литературно творчество, но и за вашите ненадминати морални качества, смелост и достойнство да се бориш за идеалите си на виден интелектуалец ", написа държавният глава.

"Сърбия ви счита за истински приятел и ще се възползвам от възможността да кажа, че ние възприемаме вашата Нобелова награда като спечелена от един от нас. Сега заедно с Иво Андрич празнуваме още един от нашите носители на Нобелова награда. ", каза Вучич.

Както съобщихме по-рано, Албания, Косово, Турция и Хърватия бойкотират наградите заради позициите на Хандке. 

Техните посланици не присъстваха на церемонията в Швеция. 

Ердоган се нахвърли срещу Нобеловата награда по литература за Хандке

Ердоган се нахвърли срещу Нобеловата награда по литература за Хандке

"Нобелова награда за литература на расист ... награждаване на нарушения на правата на човека"

Хандке, защото писателят отрича геноцида в Босна от 1992-1995 година. Той посещава Милошевич в затвора и се опитва да даде показания в негова полза. "Тук съм за Югославия, за Сърбия, за Слободан Милошевич", цитира "Анадолу" Хандке в изказване за Милошевич от 2006 година. 

Милошевич бе обвинен във военни престъпления във връзка с жестокости и етнически прочиствания, извършени от сръбските сили в Босна, Хърватия и Косово по време на войните през 90-те години на миналия век, предизвикани от разпадането на Югославия.

Припомняме, че и миналата година Нобеловите награди за литература бяха съпътствани от скандал. 

Полякиня и австриец удостоени с Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 година

Полякиня и австриец удостоени с Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 година

Полската новелистка Олга Токарчук и австрийския писател Петер Хандке

Тази година се връчват две Нобелови награди, защото през миналата година не беше излъчен Нобелов лауреат заради скандал в Шведската академия - организацията, която връчва наградите. Тогава известният културен деятел в Швеция Жан-Клод Арно, който е съпруг на един от членовете на Академията - Катарина Фростенсон, беше обвинен в сексуален тормоз и беше осъден на две години затвор за изнасилване.

Полската писателка Олга Токарчук получи Нобела за 2018 година. 

Наградата на Токарчук се присъжда "за наративното въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на границите като форма на живот".

Албания и Косово бойкотират Нобеловите награди заради Петер Хандке

Албания и Косово бойкотират Нобеловите награди заради Петер Хандке

Представител на Турция призова Шведската академия да промени решението си

Според академията Токарчук, която е смятана за най-талантливата полска новелистка на своето поколение, "никога не разглежда реалността като нещо стабилно или вечно". "Тя изгражда своите романи върху напрежението между културните противоположности: природа срещу култура, разум срещу лудост, мъж срещу жена, дом срещу отчуждение", допълват от Шведската академия.

Хандке получава наградата за "влиятелна творба, която изследва периферията и спецификата на човешкото съществуване".

Петер Хандке се утвърди като един от най-влиятелните писатели в Европа след Втората световна война, отбелязва Нобеловият комитет. "Уникалното изкуство на Петер Хандке се състои в съсредоточеното внимание към пейзажите и материалното присъствие в света, което направи киното и живописта два от най-големите му източници на вдъхновение", се казва в изявлението.

Всеки лауреат получава парична награда в размер на 9 млн. шведски крони, което се равнява на 912 000 долара.

Церемонията по награждаването на лауреатите се състоя в Стокхолм на 10 декември, в деня на смъртта на шведския предприемач и изобретател Алфред Нобел.

От 1901 г. са връчени 110 Нобелови награди за литература. Досега 14 жени бяха отличени с тази награда, като Токарчук е 15-тата. Най-младият носител на Нобелова награда за литература е 41-годишният Ръдиард Киплинг (1907 г.), който стана световноизвестен с "Книга за джунглата". Най-възрастният носител на наградата е Дорис Лесинг (2007 г.), която беше призната от Шведската академия на 88-годишна възраст.