Ръководството на Южна Корея се е обърнало с молба към талибаните да се даде повече време за преговори за освобождаването южнокорейски граждани, взети за заложници..

Това е обявил говорител на движението Забихула Муджахид, съобщава РИА Новости.

Южнокорейската делегация уверява, че прави всичко възможно, за да убеди правителствата на САЩ и Афганистан да освободят от затвора нашите бойци, е казал Муджахид, отбелязвайки че именно Вашингтон и официален Кабул са основни препятствия за освобождаване на заложниците.

Афганистанските бойци от движението „Талибан" държат 19 заложници от 19 юли. Две жени, които бяха с влошено здравословно състояние, бяха освободени на 13 август, но преди това двама заложници бяха убити от талибаните.

За освобождаване на заложниците афганистанските бойци искат Южна Корея да изведе военния си контингент от страната и освобождаване от затвора на членове на движението.

Миналата седмица южнокорейски медии съобщиха, че трима от заложниците са започнали гладна стачка в протест на това, че похитителите са ги разделили на пет групи. Засега информациите са, че заложниците се намират в афганистанската провинция Газни.

Към момента преговорите по освобождаването на останалите 19 южнокорейци стигнаха до задънена улица. По-рано официалните афганистански власти обявиха, че в случай на безизходица при преговорите, имат намерение да използват сила за освобождаване на заложниците. На свой ред талибаните обявиха, че при всяка проява на агресия и сила ще постави под опасност живота на гражданите на Южна Корея.