Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обяви, че страната ще бъде въглеродно неутрална до 2050 г., присъединявайки се към други големи икономики, пише "Гардиън".

Пред парламента на страната Мун заяви, че Южна Корея, една от най-зависимите икономики в света от изкопаеми горива, "активно ще отговори" на климатичното критично положение "с международната общност и ще постигне въглеродна неутралност до 2050 г.".

Той обеща да прекратят зависимостта си от въглища и да я заменят с възобновяеми източници като част от Новия зелен курс - план за инвестиране на милиарди долари в зелена инфраструктура, чиста енергия и електрически автомобили.

Южна Корея е поредната голяма икономика, която се ангажира да постигне нулеви емисии. Миналата година ЕС си постави същата цел, а Япония го направи само преди няколко дни. Китай обяви през септември, че ще търси въглеродна неутралност до 2060 г.

Обявената от Мун Дже-ин новина е в съответствие с предложение на управляващата партия, отправено преди парламентарните избори през април.

Новият план предвижда прекратяване финансирането на въглищни централи, въвеждане на въглероден данък, създаване на градски гори, рециклиране, полагане на основата на нови възобновяема енергия и създаване на индустриални комплекси с ниски въглеродни емисии.

Активисти приветстваха обещанието на Мун, но предупредиха, че Южна Корея е седмият най-голям замърсител в света през 2017 г., според Международната агенция по енергетика, и ще трябва да трансформира енергийната си политика, за да постигне целта си за нулеви емисии.

Южна Корея разчита на въглища за 40% от енергийните си нужди, докато възобновяемите представляват по-малко от 6%.