Американски наемник, заловен след неуспешен опит за преврат срещу венецуелския президент Николас Мадуро, твърди, че е бил на мисия да поеме контрол над основното летище във Венецуела със задача отвличане на лидера на латиноамериканската страна. Той също заявява, че е действал по нареждане на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише "Гардиън".

Тръмп: Правителството на САЩ няма нищо общо със ситуацията във Венецуела

Тръмп: Правителството на САЩ няма нищо общо със ситуацията във Венецуела

Ще проучим. Ние тъкмо научихме

Люк Денман е един от двамата американски граждани, задържани от венецуелските сили за сигурност тази седмица. Те влезли във Венецуела незаконно с риболовни лодки.

В редактирано видео, излъчено по държавната телевизия VTV, Денман признава, че е пристигнал в Колумбия в средата на януари на мисия за обучаване на венецуелски бойци до Риоача, град на около 100 километра от венецуелската граница. Оттам Денман, който признава, че никога не е стъпвал в Колумбия, както и във Венецуела, е планирал да пътува до Каракас, за да "подсигури" града и международното летище "Симон Боливар" преди да свали Мадуро от власт.

Денман поясни, че мисията му е била да превземе летището, да подсигури периметъра, да се свърже с контролната кула и да "докара самолети", включително самолет, който да "отведе Мадуро в САЩ".

Мадуро обяви: Венецуела задържа двама американци терористи

Мадуро обяви: Венецуела задържа двама американци терористи

Били част от въоръжена група, която целяла той да бъде свален от власт

"Мислех си, че помагам на венецуелците да върнат контрола над страната си", добави американецът.

Няма изгледи да е имало адвокати по време на самопризнанието на американеца.

Денман признава също, че е работил за базираната във Флорида частна охранителна фирма Silvercorp, управлявана от бивш американски войник от специалните части, който в неделя обяви, че негов екип от 60 души е предприел операция за свалянето на Мадуро и "освобождението на Венецуела".

Денман, който е от Остин, Тексас, беше задържан с 41-годишния американец Айран Бери и други 11. Други 8 "наемници-терористи" са убити.

Мадуро обяви, че Доналд Тръмп стои зад всичко това.

Опозиционният венецуелски политик Хуан Гуайдо уверява, че няма нищо общо с това. Мадуро съобщи, че венецуелската съдебна система ще реши дали Гуайдо да бъде задържан.

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"
Обновена

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"

Нахлули с моторни лодки от съседна Колумбия

Във Вашингтон държавният секретар Майк Помпео заяви, че САЩ ще "използват всеки инструмент" за освобождаването на двамата американци.

"Ако бяхме замесени, щеше да свърши различно", каза Помпео малко преди Денман да се появи по венецуелската държавна телевизия.

Мадуро управлява Венецуела от 2013 г. За 7 г. повече от 4,5 милиона души са напуснали страната заради недостиг на храна, насилие и политическа нестабилност.