"Споразумението за еврочленството трябва да гарантира европейския път на нашия народ като стратегически ангажимент на всички, а стратегическият интерес на нашия народ е да изгради приятелства и да избегне всякакви кавги. Нашата македонска идентичност и македонският език никога не са били на масата за преговори и разговори и никога няма да бъдат. Никога! Защото това е нашето право, самоопределение, нашата европейска ценност и правото, зад което стоим.

Зоран Заев уверен, че ще има решение на забавянето на европреговорите за ЕС

Зоран Заев уверен, че ще има решение на забавянето на европреговорите за ЕС

Македонски екипи преговарят за газовия терминал от Александруполис

Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в отговор на въпроси на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, предаде МКД.

Той не счита преговорите с България за грешка, но държи нашата страна да направи съответните стъпки, за да приключат те успешно.

"Очаквам българската страна да направи ясно признание на македонския народ и македонския език без никакви закъснения, изнудване и резерви, защото приятелите правят точно това", каза Заев.

Заев беше категоричен, че смята споразумението с България за исторически акт и полза.

"И до днес твърдя, че формулировката "обща история" между двата народа и двете страни е сериозна формулировка за изграждане на приятелство и европейско бъдеще. Това е нашата македонска и българската история, както и нашата специална история, която имаме като македонски народ и цялата ни държава. Чрез такива формулировки можем да изградим бъдеще", каза премиерът.

Според него, ако погледнем през призмата на приятелството, с взаимно разбирателство, определено ще продължим напред, а ако не - ще останем изолирани, както бяхме преди 12 години. По отношение на историческата комисия Заев каза, че историческите експерти са точно тези, които трябва да търсят решение.

"Те са достатъчно образовани. Имаме представители преди всичко на Националния исторически институт, топ експерти, които нямат политически профил, най-важната за тях е Македония, за която се застъпват и вярвам, че ще намерят начини да определят всички онези предизвикателства, поставени от историческата комисия.

Припомняме, че от ВМРО-ДПМНЕ многократно атакуваха Заев с обвинения, че се опитва да търгува с "македонската идентичност" и език, за да постигне споразумение с България. Според партията, България тормози Скопие с претенции.

Заев: Македонският език е велик колкото българският и не подлежи на преговори

Заев: Македонският език е велик колкото българският и не подлежи на преговори

Той очаква напредък в разговорите с България след изборите у нас

Очакваме властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание. Това заявиха по-рано от Министерството на външните работи във Фейсбук.

Те изразяват безпокойство заради продължаващите публикации в социалните медии със списъци на български граждани в Република Северна Македония, призоваващи към саморазправа с тях.

Припомняме, преди месец стана ясно, че македонци са създали Фейсбук група за "плюене, преследване и унижаване" на българи.

На страницата бяха публикувани и списъци с имената на македонски и български граждани с българско национално самосъзнание, за които се призовава да бъдат издирвани и унижавани.