Учени нанесоха на карта "началото на нова екосистема" на Антарктическия полуостров, след като микроскопични водорасли цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветявайки повърхността в зелено и потенциално създавайки източник на хранене за други видове, пише "Гардиън".

Британският екип, извършил изследването, смята, че тези цъфтежи ще разширят обхвата си в бъдеще, защото глобалното затопляне създава повече от калните условия, които са им нужни да процъфтяват.

В Антарктида регистрираха най-високата температура в историята - 18,3 градуса

В Антарктида регистрираха най-високата температура в историята - 18,3 градуса

Районът е едно от най-бързо затоплящите се места на Земята

В някои райони едноклетъчните форми на живот са толкова плътни, че превръщат снега в ярко зелен и може да се види от космоса, според проучването, публикувано в сп. Nature Communications.

Биолози от университета в Кеймбридж и Британския антарктически институт са прекарали шест години в откриване и измерване на зелените снежни водорасли, използвайки комбинация от сателитни данни и наблюдение на място.

Резултатът е първата мащабна карта на водораслите на Антарктида, която ще бъде използвана като основа за оценка на скоростта, с която белият континент се превръща в зелен заради климатичната криза и потенциално предлага храна за други видове.

Антарктида - единственият континент без коронавирус

Антарктида - единственият континент без коронавирус

Британски изследователи ще трябва да останат под 14-дневна карантина

Те вече са установили, че водораслите са образували близки връзки с дребни гъбични спори и бактерии. "Това е общност. Това потенциално може да формира нови местообитания. Това е началото на нова екосистема", изтъква Мат Дейви от университета в Кеймбридж, един от водещите учени в проучването.

Той описа картата на водораслите като липсващо парче от мозайката на въглеродния цикъл в Антарктида.

Тя идентифицира 1 679 отделни цъфтежа на зелени снежни водорасли, които заедно покриват площ в размер на 1,9 кв. км, равняващи се на поглъщане на въглерод от около 479 тона годишно. Това е еквивалентно на емисиите от около 875 000 пътувания с кола във Великобритания, макар че в глобален план е твърде малко, за да допринесе значително за въглеродния бюджет на планетата.

Топенето на ледник на Антарктида увеличaва морското равнище с 50 см

Топенето на ледник на Антарктида увеличaва морското равнище с 50 см

Финансирано от НАСА проучване е установило нестабилност с ледника Туейтс

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли са били открити на малки, ниско разположени острови около северната част на Антарктическия полуостров, който преживя някои от най-интензивните затопляния на планетата, като през това лято бяха поставени нови температурни рекорди. Снежните водорасли са били по-малко забележими в по-студените, южни райони.

Преди това учените са наблюдавали увеличение на зелените лишеи и мъхове, но те растат изключително бавно в сравнение с водораслите. В бъдеще те ще измерват и червените и оранжевите водорасли и ще изчисляват как наличието на такива цветни форми може да повлияе на отразяващото топлината качество на снега (албедо).