Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обяви, че на среща с колегата си в Москва Русия е потвърдила готовността си да спази ядреното споразумение с Ислямската република, информира "Ройтерс", позовавайки се на РИА Новости.

Зариф подчерта по време на среща с външния министър Сергей Лавров в руската столица, че Русия и Иран ще направят всичко за спасяването на споразумението след решението на САЩ от миналата седмица да денонсират сделката.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

Лавров заяви от своя страна, цитиран от руски медии, че Москва и другите участници в споразумението "имат легитимни интереси", които "трябва съвместно да бъдат защитавани".

Руският министър се срещна със Зариф, за да обсъдят ядреното споразумение. Сергей Лавров добави, че Москва "планира контакти" с другите държави в сделката през следващите дни.

Зариф коментира, че позицията на Москва е "окуражителна" и изрази надежда, че Ислямската република може да намери начин за сътрудничество по сделката без САЩ.

"За съжаление протестът срещу международните правила и закони се превърна в обичайна практика за правителството на САЩ..."Съвместният всеобхватен план за действие" (JCPOA) съответства на баланса на ангажиментите между иранската страна и Европа, и особено САЩ, и разбира се този баланс беше нарушен след оттеглянето на САЩ", оплака се Зариф.