Жена е взривила пояса си с експлозиви на претъпкан с хора пазар източно от шиитския свещен град Кербала, избивайки най-малко 30 души и ранявайки 35 души, съобщиха иракските сили за сигурност, цитирани от "Ройтерс".

Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е поела отговорност за атаката в град Мусаиб, южно от Багдад, в изявление на приближената до терористите агенция "Амак". Самоличността на атентаторката не се разкрива.

Служител от силите за сигурност е уточнил, че нападателят е жена, която е скрила бомбата под обичайно покривало на цялото тяло.

Нападението идва, докато ДАЕШ е на път да загуби град Мосул, който е тяхната крепост в Ирак, притискани от иракските правителствени сили, подкрепяни от международната коалиция, оглавявана от САЩ. 

Терористичната групировка е в отстъпление и в съседна Сирия, притискана от подкрепяната от САЩ и ръководена от сирийските кюрди коалиция, която е пред вратите на град Ракка, който се води тяхна столица в Сирия.

Подкрепяни от Иран паравоенни формирования участват в кампанията за борба с ДАЕШ в Ирак, атакувайки терористите в граничния район близо до Сирия.