В либийската столица Триполи преживяват над 1 млн. души. Местните жители не обичат да излизат нощем по улиците - твърде опасно е в Триполи заради бандитите и мародерите. С падането на нощта бандитските формирования се превръщат в Правителството на националното съгласие (ПНС), описва ФАН.

Кървавата гражданска война, която започна след като либийската държава бе унищожена при участието на войските на НАТО през 2011 г., лиши либийците от усещането за лична сигурност и спокойствие.

Кореспондентите на Федералната агенция Новости Алгис Микулскис и Владимир Малянов посетиха Триполи през август и септември 2019 г. Те успяха въпреки строгия контрол на спецслужбите да общуват с местни жители и да разберат как живеят.

На улиците на стария град Триполи може да се намери всичко, което искаш - от злато в красиви витрини до купчини боклук, небрежно изхвърлени на края на платното.

На места Триполи изглежда като съвременен мегаполис - в най-добрите времена на Муамар Кадафи, който преустройваше древният арабски град, сътрудничейки си със съветските и френските архитекти. Единствено красивите витрини останаха само на няколко улици, голяма част от мегаполиса до сега е разрушена от войната или занемарена. 

Спасиха 80 мигранти от гумена лодка край бреговете на Либия

Спасиха 80 мигранти от гумена лодка край бреговете на Либия

Салвини нямало да разреши влизането на спасителния кораб в италиански води

Само привидното усещане за мирен живот бързо разруши следите от жестоката война, които може да бъдат видени навсякъде. Например - изгорелите и полуразрушени сгради даже в центъра на града, пронизани от удари на бомби и ракети. 

18 ранени при бомбени атентати в Либия

18 ранени при бомбени атентати в Либия

Две коли-бомби са били взривени в лагер на източните сили

Има сгради, взривени от режима специално - те напомнят на новата власт за успеха на Кадафи. Често се намират счупени автомобили, ръждясващи под африканското слънце. Както разказа местен жител много те тези коли са били похитени заедно със собствениците си заради откуп

Намериха френски ракети, произведени от САЩ в база на Хафтар в Либия

Намериха френски ракети, произведени от САЩ в база на Хафтар в Либия

Франция твърди, че са "повредени и неизползваеми" и са за унищожение

В няколко района на Триполи, например, Гергадж, с настъпването на нощна не е желателно да се излиза, защото е прекалено опасно. Там властва организираната престъпност, която си разменя отвлечени хора, наркотърговия и рекет - това е "червена зона". Там има своя власт - оправляват всички местни наркобарони. При това мафията дели доходите си с местни чиновници, разказаха събеседниците пред репортерите.

"Преводачът ни каза, че тук всеки втори и продава, и употребява. А също и хора биват отвличани заедно с колите си. Тук има много автомобили, основно разбити. На няколко десетки метра от ръждясващите купета е морето. На част от брега в продължение на около 100 м се е разположило сегашното гробище на машини и лодки". 

Мобилизация в източната част на Либия, напрежение между Хафтар и Турция

Мобилизация в източната част на Либия, напрежение между Хафтар и Турция

След свалянето на турски дрон…

На въпросът им защо това е изоставено, преводачът отговаря: "На някого просто не му е нужно, струва много пари. Някои коли въобще не са от тук".

"Не са от тук" - означава че са били откраднати от бунтовниците, свързани с Правителството на националното съгласие и силите за отбрана на Триполи, отвлечени заедно със собствениците си, за да искат откуп от роднини. 

Въоръжена групировка остави милиони без вода в Либия

Въоръжена групировка остави милиони без вода в Либия

От групировката твърдят, че са привърженици на фелдмаршал Халифа Хафтар