Георги Първанов се срещна с ръководители на Съюза на инвалидите в България, Съюза на глухите в България, Съюза на слепите в България, Централния съюз на кооперациите на инвалидите, Националния център за социална рехабилитация, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните и в мирно време, Центъра за психологични изследвания, в. “Тишина” и в “Кураж”. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Давам си сметка какво означава този твърде висок процент на хора с увреждания в България. Доста по-висок, отколкото в други страни." Това заяви Първанов в началото на срещата.

Той обеща, че заедно със секретарите по социалните въпроси, ще помогнат за ускореното изработване на националната стратегия за рехабилитацията, социалната адаптация и защита на хората с увреждания.

Първанов се похвали, че с помощта на министъра на образованието е успял да помогне за решаването на проблем на училище за деца със слухови проблеми в Търговище.

Николай Генов , секретар на Първанов по социалните въпроси съобщи, че срещата е част от подготовката за учредяване на новия Консултативен съвет по икономическо и социално развитие към президента. Според него, в съвета ще участват известните вече външноикономически съветници на държавния глава като Нобеловия лауреат г-н Стиглиц, проф. Джефри Сакс, изпълнителния директор на банка “Австрия” Герхард Ранда.

Красимир Коцев - председател на Съюза на инвалидите в България информира след срещата, че най-тежкият проблем за хората с увреждания е безработицата. Тя надхвърля 93 на сто сред тази категория, допълни Коцев. Според него, тази проблематика е част от глава 13 на преговорите за присъединяването ни към Европейския съюз.