Едва 30% от глобите по Закона за движение по пътищата се събират от органите на пътната полиция към МВР. Обсъжда се идеята възможността за онлайн плащане на наложените санкции.

Също така се обмисля да се въведе ограничение предоставянето на определени услуги от държавата ще бъде обвързано с условието гражданинът да плати глобите си, както е и с данъците.

Идеите вече се обсъждат с МВР, обяви председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев пред БиТиВи.

Той представи и част от новите правила в Закона за движение по пътищата. По думите му основна задача на промените е и спиране на рецидивистите, които нарушават правилата многократно и причиняват произшествия.

Предвижда се двойно увеличаване на глобите за каране с превишена скорост и алкохол в кръвта. Ще се увеличат глобите за висока скорост както в, така и извън населено място.
Когато превишението е с над 50 км/ час, глобите ще бъдат съответно 700 и 600 лева, посочи Ананиев.

1000 лева и 3 месеца лишаване от книжка се предвижда при първо нарушение за каране в насрещното движение. При рецидив на нарушението санкцията става 4000 лева и 6 месеца без книжка.

За организиране на нерегламентирано автомобилно състезание наказанието ще е 12 месеца без книжка и 3 000 лева глоба при първо нарушение и 3 години без право да се управлява МПС и 5 000 лева глоба при повторно, каза още Ананиев.

Дигитализацията също ще бъде сред средствата за спиране на рецидивистите и повишаване на събираемостта, коментира още мерките в закона той.

Попитан за ситуацията в БДЖ председателят на транспортната комисия бе категоричен, че е необходима спешна реформа, която да доведе до подобряване на услугата и намаляване на загубите.