14 000 служители на МВР ще бъдат включени в осигуряване на изборния процес в неделя. Във всички области и места, където са доставени, изборните материали са поети под денонощна полицейска охрана.

Toва заяви заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг, посветен на предприетите мерки от МВР за охрана на обществения ред и нормалното протичане на изборния процес в страната.

До настоящия момент броят на получените сигнали за нарушения на изборния процес е 365, образуваните производства са 31, задържаните лица са 11, установените административни нарушения са 4, предупредените с протокол по Закона за МВР са 1194 и сигналите в Общинските избирателни комисии са 15 броя.

МВР има задача осигуряване на добър обществен ред, сигурност и спокойствие по време на провеждане на изборния процес.

В хода на подготовката в силовото министерство е създаден щаб и план с основни задачи към гарантиране на противодействието на политическите права на граждани за купуване и продаване на глас по време на предизборната кампания и след неговото приключване. Проверени са училища, болници, клубове и местата за съхранение на бюлетините преди, по време и след изборния ден за местните избори.

Може да гласуваме дори ако сме изгубили личната си карта

Може да гласуваме дори ако сме изгубили личната си карта

МВР издава специални удостоверения, с които да упражним правото си на глас

Извършени са организационни мероприятия, проведени са срещи с ЦИК и различни институции, с прокуратурата, които имат пряко отношение към изборния процес. Извършени са охранителни обследвания на печатниците на изборните бюлетини, книжа и материали. Те са 3 на територията на град София.

На територията на страната са създадени и изградени 264 Общински избирателни комисии с 11 886 Секционни избирателни комисии (СИК) и 181 подвижни избирателни комисии.

В хода на предизборната кампания служителите на МВР са участвали в осигуряване на обществения ред в над 783 мероприятия. Не са допуснати нарушения на обществения ред, увери старши комисар Гребенаров.

Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" в МВР, посочи, че хората, които решат да гласуват, но не притежават валидна лична карта, могат да подадат заявление и да им бъде издадено удостоверение, с което могат да гласуват. Тези удостоверения се издават в случаи на изгубена и открадната лична карта, изтекъл срок на валидност и ако хората не притежават до настоящия момент лична карта.

ЦИК е готова за местните избори, подадени са 69 сигнала и са заведени 230 жалби

ЦИК е готова за местните избори, подадени са 69 сигнала и са заведени 230 жалби

Стоева чака края на изборите и ЦИК ще излезе с препоръки към законодателната власт

Удостоверителните документи служат само през изборния ден за упражняване правото на глас. Те няма да важат за балотажа за 3 ноември, като за тогава трябва да се издадат нови.

До този момент са издадени над 61 000 лични карти, за да могат да упражнят правото на глас. От 22 до 23 октомври са издадени общо 321 удостоверителни документи.

За София са предвидени около 180 патрулни коли, които да извозят бюлетините и изборните книжа от СИК към ОИК.

От началото на изборната кампания до настоящия момент от органите за пожарна безопасност и защита на населението са извършени проверки в 5 145 броя обекти, в които ще се извършват изборите. При проверките са връчени 208 предписания за изпълнения на мероприятия, касаещи пожарната безопасност. При обучението на СИК служителите на пожарна безопасност и защита на населението на инструктаж са присъствали на 789. Особено внимание е обърнато при структуриране на самата изборна секция в помещенията.

Обърнато е внимание, ако се използват отоплителни уреди в сутрешните часове, да не бъдат оставяни без наблюдение или да не използват нестандартни такива. На територията на София ще функционира една ОИК, която в изборния ден ще бъде разположена в зала "Арена Армеец". Предвиждат се временни ограничение на движението около ЦИК и зала "Арена Армеец" по време на изборите, като движението може да бъде спирано поетапно.

Контролните органи призовават хората да бъдат търпеливи към провеждането на изборния процес и да проявят разбиране.

Жандармерията охранява извозването на бюлетините за местните избори

Жандармерията охранява извозването на бюлетините за местните избори

Бюлетините тръгват от три печатници в София, една в Пловдив и една в Плевен