Гражданско движение "Изправи се. БГ" е изготвило предложения за промени в Закона за управление на отпадъците. Това съобщи за БНР председателят Мая Манолова.

Тя обясни, че сред предложенията е изискването площадките за съхраняване на отпадъци да са разположени в териториите на инсталациите и централите, които ще ги оползотворяват, за да няма площадки за боклук из цялата страна.

Манолова посочи, че с измененията на Закона за отпадъците, чийто вносител е именно гражданското движение "Изправи се. БГ", се въвежда изискването да има съгласувателна процедура с кметовете, когато до дадено населено място предстои разкриването на площадка за съхраняване на отпадъци.

54 контейнера с незаконен боклук отплаваха обратно за Италия

54 контейнера с незаконен боклук отплаваха обратно за Италия

За сметка на фирмата изпращач...

"Сега кметовете и местните общности последни научават за поредния терен, който ще се зарие или вече е зарит с боклуци и нямат никаква възможност за реакция, подчерта тя.

Манолова настоява и сроковете за съхранение на опасни и неопасни отпадъци да бъдат намалени от една и три години на шест месеца, както и да се въведат задължително видеонаблюдение, включително и на площадките, на които се съхраняват отпадъци, и система за проследяване на превозните средства, които транспортират отпадъци.

По думи на Манолова вносът на боклук за периода от 2011 г. до 2017 г. се е увеличил 15 пъти - от 10 000 тона на 150 000 тона.

Тя посочи, че изнесеният боклук за 2017 г. от България е 15 пъти по-малко от внесения, а същевременно над 190 000 тона от внесения са предназначени за изгаряне.

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Намираме отпадъци на най-различни места из страната

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г., когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая.

През януари вносен италиански боклук бе открит и на пристанището в Бургас.