17 години затвор за мъж, убил жена чрез удушаване в Сливен. Престъплението е извършено на 4 юли 2020 година. По време на разследването е установено, че осъденият Т.Г. и пострадалата имали интимна връзка. Те заживели заедно, но в един момент тя решила да го напусне.

Последвал скандал, по време на който жената явно заявила намерението да прекрати отношенията си с подсъдимия. Тогава той я удушил с ръце. Поставил едната пред устата ѝ, а другата на шията ѝ и употребявайки значителен натиск, спрял приема ѝ на въздух.

Припомняме, че на 7 април 2020, стана ясно, че от началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом.

Ден по-късно ЕП призова за подкрепа на жертвите на домашно насилие.

В началото на октомври бе съобщено, че всяка четвърта българка - жертва на сексуално или физическо насилие.

На 25 ноември Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие.

Едва 34% при средно за 59% от българските жени знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. В България все по-често жените търсят сами решение на проблема - 56% при 42% средно за ЕС.

На 1 декември стана ясно, че се увеличават се случаите на домашно насилие в условията на пандемия. У нас не се води официална статистика за жертвите. Статистиката се води от кризисни центрове и от горещи телефонни линии. Примерният ръст е между 370 и 500 обаждания на месец за тази година спрямо предходната.

На 13 януари 2021 година бе съобщено, че създава Централен регистър за случаите на домашно насилие у нас.

Ден по-късно Министерството на правосъдието предложи нови мерки за защита от домашното насилие.