Близо 23 млн. електронни билети са издадени чрез централизираната система за издаване и резервация на билети в реално време на "БДЖ Пътнически превози", която беше пусната в експлоатация през декември 2017 г., съобщават от "Информационно обслужване" АД. Чрез платформата са генерирани общо 465 000 абонаментни карти.

Системата е внедрена в 99 гари и бюра на БДЖ в страната и обхваща всички жп маршрути и над 600 влака.

Активно се използва и опцията за онлайн купуване на билети. До този момент през сайта https://bileti.bdz.bg са продадени общо над 140 000 билета, над 82 000 от които - само за 2021 г.  Чрез системата билети могат да се закупят по всяко време на денонощието и от всяка точка на света.

Четири пъти спад на продажбата на билети за влаковете

Четири пъти спад на продажбата на билети за влаковете

БДЖ ще осигури възможност да се пътува с влак и да се спазва дистанцията

Централизираната платформа за продажба на билети замести старата система за билетоиздаване, която се използваше от БДЖ и беше базирана на MS DOS, без свързаност на касите.

Създадена е и възможност за автоматично въвеждане в реално време на данните от графика за движение на влаковете, което улеснява и подобрява работата на системата и елиминира необходимостта от ръчно въвеждане.

Властта обещава чисти жп вагони след март

Властта обещава чисти жп вагони след март

Ръководството на БДЖ ще постави също и акцент върху развитието на товарните превоз

Разработена е и функционалност, която позволява билетоиздаване директно във влака от кондуктора. Чрез нея всички пътници, които се качват от жп гари и спирки без каса, могат да закупят своя билет на място във влак. Издаването ще се извършва чрез мобилно устройство, което е свързано чрез мобилна мрежа със централния сървър и мобилен принтер. Предстои новата функционалност да бъде сертифицирана от Българския институт по метеорология и Националната агенция по приходите (НАП). Към момента през мобилните устройства кондукторите валидират редовността на билетите. До сега през наличните мобилни устройства са валидирани над 750 000 билета.