Огнян Герджиков Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков съобщи, че класираният на първо място проект на архитект Камиларов за преустройството на зала “София” в пленарна зала е на стойност между 4 и 5 милиона лева. Според него преместването се явява инвестиция, която ще има своята възвръщаемост след 5 години.

Припомняме ви, че председателят на парламента се ангажира с идеята до края на мандата на този парламент работата на депутатите да бъде преместена изяло в сградата на бившия партиен дом.

На специална пресконференция председателят на парламента представи класирания архитектурен проект. Уточнено бе, че предстои да бъде проведен още един конкурс по Закона за обществените поръчки за строителната фирма, която ще реализира одобрения архитектурен проект.

Председателят на Народното събрание заяви, че инвестицията, която ще бъде вложена, ще се възвърне за около пет години.

След като чу данните от представително социологическо проучване на НЦИОМ, той подчерта, че няма силно изразена съпротива срещу идеята за преместването на пленарните заседания на Народното събрание в сградата на бившия партиен дом. Проучванията показват, че хората са информирани много слабо за тази идея. Само 32% от тях са чули за нея. От тях 26% я одобряват, 37% не я одобряват и също толкова, 37%, не се ангажират с позиция.