Близо 80% от собствениците на заведения смятат, че няма да могат да приложат на практика изискванията на проекта за наредба за тютюнопушенето на обществени места.

78,2% от участниците в социологическо проучване, направено от „Ноема", отговарят отрицателно по отношение на наредбата за тютюнопушенето на обществени места, която преди време беше публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването.

Онлайн проучването, проведено в периода 22 октомври - 24 октомври, е по повод публичния дебат за проекта за наредба, която въвежда изискване за вентилацията на обществените места, в които ще се пуши.

В допитването са включени 3366 човека на възраст над 18 години.
Също така 72,3% от хората са на мнение, че липсват механизми, с които да бъде контролирано прилагането на сложните и скъпи изисквания към заведенията.

Сложните за изпълнение изисквания за вентилация към собствениците на заведения реално ще обезсмисли закона, регламентиращ тютюнопушенето на обществени места.

Предишното изследване на „Ноема" показа, че над 60% декларират, че ще спазват мерките, които прилага правителството.
Още по-силна подкрепа срещат мерките за ограничаване на пушенето в затворени работни помещения - над 68% заявяват, че ще спазват тези правила.         Още...

Данните от проучването показват обаче, че българите вярват, че гражданското общество у нас може да влияе върху правителствените решения.
45,6% от хората смятат, че гражданското общество в България, заедно с бизнеса би могло да повлияе на решения на правителството по отношение на нормативните актове и разпоредби за тютюнопушенето на обществени места.

При допитването се прави паралел с подобна ситуация в Гърция, където забрана за тютюнопушене на обществени места беше отменена в следствие на натиск от страна на обществото.

От агенцията отбелязват, че като цяло повечето хора, които могат да бъдат достигнати чрез интернет изразяват своята гражданска позиция и активно се интересуват от темата за тютюнопушенето на обществени места и контрола на изпълнението на разпоредбите, свързани с тази наредба.