"През последните години близо 86% от ИТ специалистите в България са именно тук, в нашия град". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на 21-вата национална конференция за ефективно и сигурно Е-управление.

Връзката на всеки от нас с електронните устройства изисква все по-активна работа в предоставяните услуги на хората и бизнеса. За това секторът на дигитализацията е един от новите ресори, пред който стоят немалко предизвикателства, но вярвам, че София е на прав път, защото тук са най-добрите експерти в този сектор, каза Фандъкова.

По думите й София все повече се превръща в модерен европейски град и предоставя изключителна среда за развитие на технологиите и иновациите. Доброто развитие на технологичния сектор е предпоставка за напредъка на всички останали сектори и индустрии. Постигнатите резултати се дължат на образованите и предприемчиви българи, каза столичният кмет.

Марияна Николова: Няма връщане назад с цифровизацията

Марияна Николова: Няма връщане назад с цифровизацията

Това бил необратим процес

Една от първостепенните задачи на Столичната община е увеличаване броя и качеството на общинските електронни услуги за намаляване на административната тежест и оптимизиране на административните процеси. Другите цели пред общината са администрацията да не изисква от гражданите и бизнеса документи, с които самата тя разполага, да отпадне изискването за седем документа в общинската система за прием в детските градини и други.

С новия ресор по дигитализация се предвижда разширяване на услугите по електронен път до 170 през следващите 2 години. Целите пред Столичната община за намаляване на административната тежест са ръст на предлаганите услуги от 50 до 170 през следващите 2 години, като стартът е с най-използваните 15 услуги в срок до 12 месеца. Сред другите приоритети са пускане на още от 15 до 30 нови услуги, които са абсолютно аналогови.