От ПП АБВ разполагат с документ, които уличават екоминистъра Нено Димов, че месеци наред не е взел мерки за преодоляване на настъпващата водна криза, макар че е бил наясно с нея. На пресконференция на партията обявиха, че ще внесат документите в прокуратурата до края на седмицата.

Председателят на АБВ Румен Петков обяви подробности по случая с месечните доклади на ресорния министър до Министерски съвет, които регулярно дават информация за състоянието на водите и водните басейни в цялата страна.

Конкретно за язовир "Студена" във въпросната справка за септември месец се посочва, че "всички язовири за питейно-битово водоснабдяване в края на месец септември са с обеми, достатъчни за обезпечаване нуждите на водоползвателите", водоемът тогава е пълен на 32.5%. В документа за октомври единствено е посочено, че язовир "Студена" е пълен на 24.6%, няма конкретни предприети мерки от страна на ведомството.

Първите доклади с отрицателен уклон за състоянието на язовир "Студена" се появяват изведнъж през ноември, когато се въвежда и воден режим за питейно-битово водоснабдяване на град Перник и населени места в района. Тогава съоръжението е пълно на 17.9%.

"Той трябва да бъде отстранен от длъжност. Той няма морал да си подаде оставката. Той е нравствено падение. Със собственото си некадърие това, което си причинил на Перник, и да се катериш по костите на почтени хора, това е такава морална нищета и низост, че не заслужава коментар", заяви Румен Петков.

Румен Петков иска Нено Димов да бъде изхвърлен от кабинета заради кризата в Перник

Румен Петков иска Нено Димов да бъде изхвърлен от кабинета заради кризата в Перник

По думите му Росица Янакиева и екипът й нямат никаква вина за водната криза

По мнението на експерти на ПП АБВ се подценява възможността за по-ефективна работа с язовир "Пчелина". Неговите води могат да пречистват и да се преливат за справяне с екокатастрофата в Перник, каза още Петков.