Росица Янакиева и екипът й нямат никаква вина за водната криза в Перник. Заради бруталната си наглост Нено Димов трябва да бъде изхвърлен от кабинета. Това заяви пред журналисти в Перник председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Така той коментира казаното от министъра на околната среда и водите, който контрира обвиненията на парламентарната опозиция за бедствието в Перник, като изрази твърдение, че именно времето на общинско управление на БСП е довело сегашната ситуация с водата.

Петков подчерта, че АБВ ще поиска от кмета на Перник цялата кореспонденция, свързана с водния цикъл, от която ще бъде доказано, че действията, които е предприела Росица Янакиева и нейният екип, са срещнали одобрителната санкция от страна на управляващия орган.

Нено Димов определи БСП като най-големият провал във водния сектор

Нено Димов определи БСП като най-големият провал във водния сектор

С фалшиви новини политика не се прави, а Нинова не е подготвена

"Да е ясно, че в госпожа Янакиева няма никаква вина. Аз познавам лично Нено Димов и съм смаян от бруталната наглост, която той прояви. Той само заради липсата на човечност и почтеност към истината просто трябва да бъде изхвърлен от кабинета. Той трябва да си отиде", категоричен е Петков.

По думите му отговорността за водните събития в Перник не бива да бъде локализирана само в местното управление, но трябва да бъде отнесена и към две ведомства - регионалното и екоминистерството и съответно, към министрите им.

Председателят на ПП АБВ определи искания вот на недоверие от страна на БСП към правителството като повече от уместен и подчерта, че трябва да бъде много добре мотивиран.

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник
Обновена

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник

Нинова обвини ГЕРБ в политика на геноцид

Председателят на областната структура на АБВ в Перник Петър Първанов коментира пред медиите, че обвиненията за водата в Перник към управлението на Росица Янакиева са напълно безпочвени.

По думите му всичко, което е трябвало да бъде свършено от общината, е направено. В последствие получили от управляващия орган писмо да сключат договори с тези фирми, но по времето на Орешарски били спрени всички еврофинансирания, а при следващия кабинет било решено, че този воден цикъл няма да се финансира. 

Припомняме, че на 28 декември, при посещението си в Стара Загора премиерът заяви, че в Перник нищо не е пипано от 52-ра година. По думите му нямало по-млада тръба от него.

Той подчерта още, че ще са необходими 20 млн. лв. инвестиция в подмяната на водопреносната мрежа.

Преди това пък Мая Манолова отправи 10 въпроса към премиера по повод предложението му за създаване на едно ВиК дружество. Според гражданската платформа "Изправи се. БГ" това ще доведе до нов държавен монопол.

Нинова се среща с Иван Гешев заради кризата в Перник

Нинова се среща с Иван Гешев заради кризата в Перник

Заема се и с кампания "Дари вода за Перник"

На 27 декември стана ясно, че удължават с месец бедственото положение в Перник. Главният прокурор Иван Гешев пък разпореди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник.

Преди това министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. По негови думи в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Нено Димов умува как да сведем загубите на вода под 23%

Нено Димов умува как да сведем загубите на вода под 23%

Ограничаването на потреблението от язовирите било краткосрочно решение