Както знаете напоследък , а не само напоследък въздуха, който дишаме не е чист именно затова е този звук, който чуваме. Този звук от кашлица , споделена от много хора през последните седмици. Това каза Десислава Микова, координатор на "Грийнпийс" за България.

Протестиращите настояват народни представители да намерят връзка между въздуха, който всички дишат и енергийната система, която използваме. "В България 40% от енергията се произвежда от въглища, това е един от най-големите замърсители, съответно води до замърсяване на въздуха", коментира Микова.

Тя допълни, че заради това България е на първо място по замърсяване със сериен диоксид във Европейският съюз. Протестиращите настояват депутатите да се замислят за тази връзка и да видят колко устойчива е тази система, зависима само от въглища.

"Затова настояваме България да направи план ,така че да скъса с тази зависимост до 2030 година" добави още Микова. Според нея този план трябва да е доста подробен, защото ще засегне много серии в икономиката, тъй като ще бъдат засегнати и много райони, в който работят хора в този сектор, уточни още тя.