Шофьорите да карат разумно и при интензивен трафик да използват алтернативни маршрути. Това съветва от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). За улеснение на трафика по АМ "Тракия" днес и утре в района на надлеза при 159-ти км ще има две ленти за София и една за Бургас.

В 2-километров участък на територията на област Бургас на АМ "Тракия" в платното за София движението днес ще е в една лента поради ремонтни дейности на настилката в активната и аварийната лента. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно ограничението на скоростта - 70 км/ч.

Заради ремонт е ограничено движението в участъка между пътните възли "Чирпан - Изток" и "Стара Загора" на АМ "Тракия. За ремонта на над 23 км от трасето са затворени и двете платна и трафикът преминава по обходен маршрут. Пътуващите от София към Бургас се отклоняват при пътен възел "Чирпан - Изток" на АМ "Тракия" по път II-66. Оттам по второкласния път ще продължават до пътен възел "Стара Загора - Кольо Ганчев", който е на път II-66 и път I-5 Стара Загора - Димитровград. След това движението е по път I-5 до пътен възел "Стара Загора", където шофьорите ще продължават по АМ "Тракия".

Пътуващите от Бургас към София се отклоняват при пътен възел "Стара Загора" на АМ "Тракия" по път I-5 до пътен възел "Стара Загора - Кольо Ганчев". От там по път II-66 ще продължават до пътен възел "Чирпан - Изток", за да се качат отново на АМ "Тракия".

Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на АМ "Тракия" е Подбалканският път I-6 София - Бургас. От Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да използват и първокласния път за по-голямо удобство при пътуване в пиковите дни и часове. Алтернативен маршрут на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин са проходът "Петрохан" и пътят през Искърското дефиле.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Струма". Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да спазват правилата за движение, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не се предприемат рискови изпреварвания и да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение. Eмоционалното шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

В участъците от първокласната, второкласната и третокласната пътна мрежа, в които е въведена временна организация на движението заради ремонтни дейности е необходимо шофьорите да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи или да използват алтернативни маршрути.

На 21 и 22 май - последният работен и първият почивен ден за 24 май, 91 240 превозни средства са излезли от София, отчитат трафик камерите на Агенция "Пътна инфраструктура". Най-много превозни средства в посока Бургас са преминали по АМ "Тракия" - 23 082. След това е АМ "Хемус" - 17 829 МПС, АМ "Струма" - 16 530, пътят София-Калотина - 9 202.