Има достатъчно средства в актуализацията на бюджета, за да могат умерените искания да бъдат покрити. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев в предаването "Неделя 150" по БНР.

По думите му актуализацията на бюджета обхваща всички желания на Министерство на здравеопазването, а за бизнеса са предвидени 430 млн. лева. Би следвало средствата в актуализацията на бюджета да стигнат, да се удовлетворят исканията на различните искания, включително и на земеделците, но е по преценка на Народното събрание, подчерта Василев.

Той изтъкна, че ако не се приеме актуализацията на бюджета, парите за медици и за здравеопазване няма да ги има, а за да ги подсигурим трябва да активираме буфер и да вземем пари от всички министерства. Това поставя под риск заплатите на другите министерства, няма да има пари за подкрепа на бизнеса, нито за ресторанти и хотели, нито за земеделци, посочи Василев.

"Ако не се приеме актуализацията, държавата ще бъде в тежка ситуация и няма да можем да похарчим средствата за бизнеса, за системата на здравеопазването, за отбраната, за медиците и за увеличение на пенсиите. Въпрос на избор е дали искаме да си организираме много сериозни проблеми или ще подходим отговорно и нормално да посрещнем есента и зимата", категоричен бе Асен Василев. Той подчерта, че все още не са водени разговори дали ще остане служебен финансов министър или не.

Любомир Каримански: Категорично съм за избори 2 в 1

Любомир Каримански: Категорично съм за избори 2 в 1

От „Има такъв народ“ си направили изводите

Във връзка с общ бъдещ политически проект заедно със служебния икономически министър Кирил Петков, Василев заяви, че единственият фокус е да мине актуализацията на бюджета, за да може финансите да останат в стабилно състояние. Докато съм в поста на министър на финансите, не участвам и няма да участвам в политически проекти. Като престана да бъде министър на финансите, ще си взема няколко дни да си почина, да помисля, да разговарям със съмишленици, с които да видим дали можем да направим нещо за България и ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика, категоричен бе Асен Василев.

Във връзка с протестите на строителния бранш, Василев уточни, че за да може Министерство на финансите да се разплати с тях, трябва санкция на парламента, за да се анексират договорите по стойността на реално свършената работа. Разплащането със строителния бранш ще се случи в годините след 2022 г., като средствата ще бъдат изплатени на части и по график. Той увери, че служителите на "Автомагистрали Черно море" ще си получат парите до седмици, а не до месеци.

Работници на "Автомагистрали-Черно море" блокираха центъра на София

Работници на "Автомагистрали-Черно море" блокираха центъра на София

Това е трети протест

Припомняме, преди две седмици служители от "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест в София заради неизплатени суми за АМ "Тракия".

На 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.