Българските власти се надяват, че новото споразумение с Турция ще попречи тяхната страна да стане основен сухопътен маршрут за мигранти, отправили се към Западна Европа. Така започва репортаж на БиБиСи, създаден от техен екип, който е бил в София и Видин.

Припомня се, че споразумението между двете страни е в резултат на споразумението между ЕС и Турция, постигнато през март, целящо да ограничи броят на хората, пристигащи в Европа на първо място.  

Според кореспондента на британската медия България става все по-привлекателна за мигрантите и бежанците, отправили се към Западна Европа, след затварянето на т. нар. балкански маршрут.

БиБиСи отбелязва, че трафикантите на хора в България са много добре организирани и успяват да прехвърлят мигранти през границите на страната въпреки засилените мерки за сигурност.

Кореспондентът пише, че в центъра на София, в района на Лъвов мост, е станал свидетел как мигрантите се събират, за да влязат в контакт с шофьор, който може да ги прекара до Сърбия. Мигрант е споделил, че преди границата са изскочили от колата и са вървели в гората близо шест часа. После влезли в Сърбия, но полицията там ги хванала и ги върнала в България. 

Екипът се е свързал с местен трафикант, който твърди, че в България действат поне седем банди за нелегален превоз на хора, а той бил изкарал около 200 хил. евро за три месеца.

Българските власти са признали, че влизането в страната било по-трудно от излизането.

"Би било много трудно да намалим още повече броя на хората, защото през последните години организираната престъпност е създала сериозни мрежи. Границите ни са дълги, има много гори и трудно се охраняват, така че бежанците имат много възможности за преминаване", заявил заместник вътрешният министър Филип Гунев.