Тази неделя, 28 октомври, ще преместим стрелките на часовниците и ще преминем към стандартното (зимно) часово време. Това ще е една от последните смени на времето.

През септември Европейската комисия предложи да се отмени смяната на времето. Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Това означава, че държавите членки на ЕС ще преустановят смяната на времето ден по-рано - на 31 март, когато за последно ще се въведе лятното часово време.

В случай че съответната държава е решила да остане на стандартното зимно време, тя може да направи последна промяна на 27 октомври 2019 г.

50% от българите предпочитат зимното часово време

50% от българите предпочитат зимното часово време

Привържениците на лятното часово време - предимно столичани, между 30 и 40 г.

Сега всяка от страните членки трябва да избере кое часово време ще приеме.

Евродепутатите поискаха задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време. По въпроса ще се произнесат различни комисии от Европейския парламент. За докладчик по темата в Комисията по земеделие и развитие на селските райони беше избран евродепутатът Момчил Неков.

Той заяви, че за да могат хората в България да изберат между лятно и зимно часово време, трябва да се проведе широка обществено-информационна кампания.

Във Фейсбук Неков започна допитване до гражданите кое време предпочитат. Мотивите му са, че в националното онлайн допитване, завършило на 11 октомври, са участвали едва 17 318 души и резултатите не могат да бъдат показателни. Той обяснява ниската активност със прекомерната сложност на анкетата или с липсата на достатъчна информираност относно ползите и негативите от едното или другото време.

"Галъп": Мнозинството българи не харесват смяната на часовото време

"Галъп": Мнозинството българи не харесват смяната на часовото време

Всеки пети българин няма мнение по въпроса

По тази причина евродепутатът призовава представителите на научните среди и на бизнеса да споделят мнението си относно ефектите от преминаването към зимно или лятно часово време.

Допитването на Момчил Неков може да откриете на следния адрес: https://www.facebook.com/momchil.nekov/posts/911462049058218