Учени и експерти ще предложат конкретни действия, анализи и мерки за ограничаване на повишената смъртност при пчелните семейства. Това стана ясно по време на сформирана работна група между министърът на земеделието Десислава Танева и научните експерти. До 14 май 2021 г., групата ще трябва да предложи конкретни действия.

Експертите обсъдиха резултатите от извършените през месец март тази година извънредни проверки от страна на БАБХ. Те обхванаха 26,5% от регистрираните пчелни семейства в страната. При 44 107 от тях или 15,9% от проверените е установена смъртност. Най-висока такава е отчетена в област Кърджали , следвана от Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

Данните от извършените проверки показват още, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали вследствие на липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните. 6 611 пчелни семейства или около 15 % от проверените са отпаднали вследствие на болести по пчелите. За установяване на причинителя на заболяванията са взети над 80 проби от пчели, изследвани в Националната референтна лаборатория "Болести по пчелите" към НДНИВМИ в София. Резултатите от изследванията доказват наличие на Нозематоза и Вароатоза в част от отпадналите пчелни семейства.

Отново масово измират пчели, започва спешна проверка

Отново масово измират пчели, започва спешна проверка

Бургаският регион е на 4-то място в страната по смъртност на пчели

Научните специалисти обсъдиха и възможността да бъде изготвено ръководство с добри практики за опазване на пчелните семейства. Коментирани бяха и какви точно ветеринарни грижи трябва да бъдат прилагани към пчелните семейства. Експертите подчертаха необходимостта от постоянен мониторинг от страна на пчеларите върху дейността на пчелните семейства. Резултатите от работата на комисията ще бъдат представени в официален доклад на ръководството на МЗХГ и на пчеларската общност.

В срещата участваха: Селскостопанска академия (ССА), Тракийския университет в гр. Стара Загора, Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет, Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Пчелините в държавни гори ще се разрешават от Горските стопанства

Пчелините в държавни гори ще се разрешават от Горските стопанства

С промените се определя и минимална и максимална площ

Припомняме, в средата на май 2020 година пчеларите от Плевенско алармираха за масово измиране на пчелните им семейства заради неправомерно третиране на земеделски площи с препарати.

От БАБХ обаче излязоха с позиция, че морът по пчелите не се дължи на отравяне с продукт за растителна защита.

В края на април миналата година те отново алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

През 18 февруари 2021 година бе организиран брифинг на сдружение "Български свободни пчелари". На него те изказа своето разочарование, правейки съпоставка между тях и Барон Мюнхаузен. Тогава те се обявиха против Наредба 13.

На 6 март в Европарламента приеха опазването на пчелите и български породи животни.

На 29 март председател на Българските свободни пчелари съобщи, че над 50% е смъртността сред пчелите в цяла България.