Българските мъже напускат най-късно дома на родителите си в сравнение с тези от останалите страни-членки на Европейския съюз.

Това сочи проучване на Евростат. От него става ясно, че българският мъж напуска родния си дом на възраст 31,5 години.

Подобни цифри се отнасят и за мъжете в Словения и Словакия.

В изследването на Евростат се посочва, че най-самостоятелни по отношение на жилището си са мъжете във Франция. Те започват да живеят самостоятелно на около 24-годишна възраст.

След българите мъжете, които предпочитат да живеят повече време с родителите си, са тези в Италия. Те се отделят от родния дом на 30-годишна възраст. Следват ги гърците, испанците и латвийците.

Що се отнася до жените, изследването на Евростат показва, че средната възраст, на която те се отделят от дома на родителите си за всички страни-членки на съюза, е под 30 години.

Най-късно това правят гражданките на Италия. Средната възраст, на която те се решават на тази крачка, е 29,5 години. Обратно на тях - най-рано самостоятелен живот започват французойките, които напускат дома си на 23 години. Българката създава собствен дом на 27, 7 години.

Изследването е проучило и културните нагласи сред младите хора в ЕС.

От Евростат посочват, че сред младежите на възраст 16-29г. най-много културни събития посещават гражданите на Финландия. Тези събития обаче не са никак любими на младите хора в Малта, чиято държава се нарежда на последно място в класацията.

България също изостава много в нея, като заема второто място в дъното на подреждането.

Що се отнася до по-възрастните хора обаче - тези над 30 г., сме първи по непосещаемост на културни мероприятия сред страните от съюза.

Първи в това отношение отново са финландците. Що се отнася до гледането на кино, страната ни също е последна, както сред младите, така и сред по-възрастните.

България е на последното място по посещаемост и на културни събития на живо, като например концерти.

В изследването прави впечатление, че и в трите класации, отнасящи се до интереса към културни събития, страната ни освен, че държи последните места, се отличава с много нисък процент на хора, които предпочитат да прекарат свободното си време по този начин.