Басейновите дирекции ще извършат проверки на всички ВиК оператори по изпълнение на условията в разрешителните за водовземане.

Общо 6 язовира от 52, наблюдавани от МОСВ, са с обем под 50%: "Студена" е на 13,4% от обема, "Асеновец" - 28,3%, "Дяково" - 35,5%, "Ястребино" - 31,1%, "Калин" - 33,7, "Карагьол" - 32%.

Припомняме, че в края на ноември месец, малко след въвеждането на воден режим в Перник, от МОСВ ограничиха водовземането от язовири за питейно-битово водоснабдяване с наличен обем под 50%. Мярката важеше освен за "Студена" и за язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино".

Експертите от басейновите дирекции ще проверяват дали са изпълнени условията в разрешителните за монтиране на измервателни устройства. Така ще се проследи отчита ли се реално ползваната от ВиК операторите вода и рационалното използване на наличния природен ресурс.  Според информация на МОСВ има ВиК оператори, които отчитат 95% загуби по мрежата - като в Шумен, много други дружества пък съобщават за 70-85% загуби по водопровода.

ДАНС и Националната полиция се заемат с язовирите

ДАНС и Националната полиция се заемат с язовирите

Върховна административна прокуратура извършва проверка на язовир "Бели Искър"

Решението е взето на извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите в МОСВ под ръководството на министър Емил Димитров и с участието на зам.-министър Красимир Живков. В съвета са участвали и представители на МРРБ, Министерството на енергетиката, "Язовири и каскади" ЕАД, "Напоителни системи" ЕАД и "Софийска вода" АД.

"Проблемите във ВиК сектора ги знаете - върви едно междусистемно надлъгване от години. За да скрият загубите по мрежата и авариите по довеждащия водопровод, не отчитат колко взимат от язовирите. Имаме ВиК-та, които работят прекрасно, има други, които някак си не работят", каза министър Димитров по време на заседанието.

Чиновници от МОСВ на разпит в Спецпрокуратурата заради водната криза

Чиновници от МОСВ на разпит в Спецпрокуратурата заради водната криза

Над два часа зам.-министър Красимир Живков дава показания

Според министър Димитров в министерството се гледа една справка, която се сверява с друга и цифрите се потвърждават. "Но вярвайки безрезервно, стигаме до конфликти ситуации." Този контрол е отговорност на МОСВ.

"Всеки ден ще отчитаме, всеки ден ще проверяваме потоците. Не може цял месец да е една и съща цифра приток и разход. Ясно е какво се прави - гледат миналогодишна база, не се мери и си пускат данни каквито си искат. Няма измервателни уреди и после сме изненадани. Ще изпращаме данните на всички ведомства по служебен ред, за да е ясно, че не крием нищо и да сме максимално прозрачни. И ще изискваме от тях по служебен ред информация", категоричен е Димитров, цитиран от пресслужбата на МОСВ.

В Министерството ще бъде създаден специален център, който ежедневно ще следи, и ако трябва ще се променят графиците на 10 дни. 

Съветът взе решение МОСВ да продължи да следи състоянието на всички 52 значими и комплексни язовира. И при установяване на обем под 50% на 15-те язовира, от които се използват води за питейно водоснабдяване, да се вземат мерки за спиране на водите за промишлеността, енергетиката и др. нужди и ограничаване на водите за питейни цели и преминаване към алтернативни водоизточници.

Според статистиката на Националния статистически институт за 2018 година общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.), като преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби). През 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.

По-рано през деня министър Емил Димитров разпореди на кметовете и областните управители стриктно да проследят къде по места се складират и са складирани отпадъци.

Припомняме, след като министър Нено Димов беше задържан, в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. Обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник. По време на заседанието за гледане на мярката му вече бившият министър се защити, че съвестно е изпълнявал задълженията си.