Търговският регистър вписа новото ръководство на болница "Лозенец". От днес болницата ще се ръководи от Радосвет Горнев. В Съвета на директорите влизат адвокат Ивиян Симеонов и фармацевтът Орлин Недев, съобщи БГНЕС.

Припомняме, на 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство.

Пациентските организации "Заедно с теб" остро осъдиха незаконните трансплантации.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиниката по обща и коремна хирургия към МБАЛ "Лозенец", ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на миналата седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрацията на новото ръководство на здравното заведение. Съдът призна молбата за основателна и разпореди вписването на промените в ръководството на болница "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията.

Тази седмица директорът на Агенцията по вписванията беше сменен с решение на служебното правителство.