ЧЕЗ иска да запази тримесечното отчитане.

 Регионалният мениджър за България Любош Павлас е категоричен, че тримесечното отчитане трябва да бъде запазено и той смята, че ДКЕВР може да промени решението си.

Според него, за да се премине към едномесечно отчитане трябва да се разруши създадената система, а такава промяна ще изисква нови допълнителни средства и изрази опасения, че това няма да е добре за клиентите.

Павлас добави, че ако ЧЕЗ не успее да изпълни решението на комисията своевременно това би довело до много рискове. Той заяви категорично, че ЧЕЗ се старае да улесни клиентите.

Като аргументи за това да бъде запазеното тримесечното отчитане на тока, от компанията представиха статистика, според която е намалял броя на основателните жалби. Общият брой на подадените писмени оплаквания в ЧЕЗ за периода от май 2008-ма до юни 2009-та е 11 094, като 9 153 са били неоснователни, а 1 941 - основателни.

За периода януари - юни 2009-та са подадени 21,5 % по-малко оплаквания за тримесечното отчитане на електромерите в сравнение с месеците от май до декември 2008-ма, а за последните шест месеца няма нито едно основателно оплакване.

Във връзка с тримесечното отчитане на тока за целия период са постъпили общо 407 жалби, от които 12 са основателни, изтъкнаха от ЧЕЗ. От ръководство добавиха, че по всички основателни оплаквания са предприети мерки за решаване на проблемите.

Жалбите за тримесечно отчитане до сега са 2,07% от всички подадени писмени оплаквания, а за периода от май до декември 2008-ма са били 5% от всички, сочи статистката на компанията.

Според ЧЕЗ след като компанията е взела мерки от началото на годината да подобри тримесечното отчитане, данните са показали, че проблемът с неполучаване на изравнителни фактури до голяма степен е преодолян, От фирмата добавиха, че от януари от юни до 2009-та година основателните жалби са 21, а от май до декември 2008-ма са били 101.

ЧЕЗ съобщи още, че от днес стартира смс услуга за безплатно известяване на своите клиенти за изтичащ срок за плащане на сметките за ток. Клиентите ще получават съобщение за стойността на задължението и датата, след която ще бъде прекъснато електрозахранването.

Клиентите могат да активират услугата чрез регистрация със смс на кратък номер 17 00 77, www.cez.bg или на място в центровете за клиенти на компанията в Западна България.

Регистрацията чрез смс става като се изпрати съобщение на кратък номер 17 00 77за всички мобилни съдържание ИТН (идентификационна точка номер) на клиента. Клиентите на МТЕЛ може да се възползват от допълнителна възможност - да изпратят смс с текст „smetka"на краткия номер 17 00 77 и в отговор ще получат съобщение с размера на текущото си задължение към ЧЕЗ.

Изходящият смс е с цена според тарифния планна клиента. Според ЧЕЗ голяма част от клиентите просто забравят за сроковете си за плащане. Очакванията на ЧЕЗ са потребителите да се възползват от новата услуга.