Разумно е да се разхлабват мерките, когато цифрите показват, че имаме по-малка заболеваемост. Ние сме отличници в Европа, но това не трябва да ни опиянява и да си кажем, че нямаме проблем. Това каза зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в ефира на Bulgaria On Air. По думите му вирусът циркулира, ваксинацията върви по-бавно и мерките ще корелират спрямо показателите.

Той смята, че причината да не се отварят все още ресторантите и баровете е, че там е много трудно да бъдат спазени мерките като дистанция и добро поддържане на необходимата хигиена. Брънзалов коментира и проблема със забавянето на доставките на ваксини.

Припомняме, от 4 февруари започва разхлабване на мерките у нас - големите ученици се връщат присъствено в клас, отварят врати фитнесите, танцовите зали и магазините в големите търговски центрове.

Фитнеси, молове и зали за спорт отварят от началото на февруари

Фитнеси, молове и зали за спорт отварят от началото на февруари

В страната вече ще се влиза само със задължителен PCR тест

Почти всяка седмица ще има доставки на ваксини. Ваксини да стоят по складовете няма. Всичко което се получи, се разпределя по съответните региони и ваксината се доставя на всички, които желаят. Проблемът е в доставките. Ние сме заявили едни количества, но се доставят други, смята той.

Според него е важен момент, че трябва да се отдели половината доза. Ако са получени 10 000 - трябва да се поставят 5000. По думите му голяма част от страните от ЕС имунизират много, а след това нямат за втора доза.

Да, в Европа като процент са ваксинирали по-голямо количество, но ние нямаме проблем с втората ваксинация. Някои райони в България много по-бързо осъществиха първата фаза на ваксинация. Всичко зависи от доставките на ваксините. Ако има регулярни доставки, няма да има желаещи, които искат да се ваксинират и не могат, каза експертът

На 21 януари стана ясно, че следващата седмица идват недоставените 14 040 дози на "Пфайзер". По време на брифинг председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов заяви, че очакваните ваксини през февруари са 83 000 дози, през март - 104 000 дози, добави Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

От ваксината на "Модерна" до края на март трябва да бъдат доставени 54 000 дози, а следващата седмица, на 25 януари - 3600 дози.