"Не бих казал, че парламентът е останал разделен, декларацията бе приета от всички партии, като само една точка - за санкциите срещу Руската федерация бе оспорена от някои партии (БСП и "Възраждане"). Това е обяснимо с оглед историческата или идеологическата основа на партиите". Това каза пред БНТ депутатът от "Демократична България" Атанас Славов във връзка с декларацията, приетата от Народното събрание по отношение на войната в Украйна.

Часове депутатите не можаха да се разберат за декларация за Украйна

Часове депутатите не можаха да се разберат за декларация за Украйна

Така декларацията на българския парламент бе поставена на пауза

Славов подчерта още - ДБ още от самото начало настоявали санкции да бъдат записани в документа, за да сме в крак с действията на европейските ни партньори. "95% от декларацията бе приета. Институционалната ни позиция е ясна и единна и това трябва да се каже на българското общество."

Петков към депутатите: Или сме лидери тук, или някои от вас нямат място в тази зала

Петков към депутатите: Или сме лидери тук, или някои от вас нямат място в тази зала

Тези действия на агресия не могат да останат безнаказани

"Ако трябва да се изразя образно, "Демократична България" е ястребът в коалицията. Ние ясно го показваме, настояваме да има многонационален съюзнически контингент в България, не само създаването на тази батальонна група, която да е под българско командване. Нека бъде създадена тази батальонна група, но трябва да покажем, че НАТО е единно", категоричен бе народния представител.

Именно това ще бъде оттук нататък основно искане на "градската десница" - дислоциране на партньорски сили в страната ни, като причината е променилата се рязко геополитическа обстановка.

Правителството е единно и категорично не може да се говори за риск от разпад на управлението заради въпроса за санкциите, посочи Славов. И отново разкритикува колебливата позиция на външния министър Стефан Янев - "От самото начало окачествихме действията на Русия като агресивни военни действия. Изказванията на политиците трябва да са на висотата на своята отговорност и да не раздухват допълнително страхове в гражданите.